Jimmy de valkparkiet

Jimmy de valkparkiet

Jimmy zat doodziek in een dierenwinkel en werd onthouden van de nodige zorg. Help jij Jimmy?

 

Jimmy zat al twee weken ziek in een dierenwinkel. Hij kreeg geen medische zorg. Ik mocht de zieke vogel alleen na betaling meenemen. Het was óf betalen, óf dood laten gaan. Dit is mijn verhaal (updates over Jimmy onderaan het verhaal).

 

Ik ben heel erg teleurgesteld in de manier waarop sommige dierenzaken met huisdieren omgaan. Deze valkparkiet (we noemen hem Jimmy, naar de bewoner van Big Brother), zag ik sinds twee weken in een dierenwinkel zitten. In een geweldig grote kooi met meerdere vogels. Maar ik zag direct dat er iets niet klopte. Hij zat er maar stilletjes bij en hij leek het benauwd te hebben. Misschien stress, dat zou kunnen.

Een week later was ik er opnieuw en de vogel was er niet beter op geworden. Zijn oogjes dichtgeknepen zat hij stilletjes ineengedoken. Ook nu weer leek hij het benauwd te hebben. Ik vroeg een medewerkster wat er met de valkparkiet aan de hand was. “Ik weet het niet hij ziet er al twee weken zo uit”. Op de vraag of hij wel at kon ze geen antwoord geven. Maar ze zou hem apart zetten.

Ik ging naar huis maar het zat me niet lekker. Het feit dat een zieke vogel pas aandacht krijgt wanneer een klant hier iets van zegt, gaf mij geen vertrouwen dat het beestje het zou redden. De volgende dag belde ik naar de dierenwinkel en ik gaf aan dat ik de zieke vogel wilde ophalen. Dat mocht!

Daar aangekomen werd ik mee de kantine in geloodst. Daar zat het arme dier, in een kooitje op de grond. Lekker in de tocht, iets dat voor vogels sowieso funest is. De medewerkster zei opnieuw dat ze niet wist wat hij mankeerde. Ze maakte zich vooral zorgen om haar eigen gezondheid: kon de vogel haar ziek maken?

Ik mocht de valkparkiet mee naar huis nemen maar, zoals de bedrijfsleider haar had gezegd, wel tegen betaling van € 37,50. Ik kon niet begrijpen dat geld voor een dierenwinkel belangrijker is dan het welzijn van dieren. Maar ik wist ook dat als ik niet zou betalen, dit de dood van de valkparkiet zou betekenen. Hij moest daar weg!

Hij zit nu sinds twee dagen bij ons, in een warme en aparte kamer (om mijn andere vogels niet te besmetten). Ik heb geconstateerd dat hij ernstig benauwd is en luchtpijpmijt heeft. Beide ogen zijn ontstoken en hij heeft overal kale plekken. Hij is inmiddels behandeld maar het is te hopen dat hij er geen restverschijnselen aan overhoudt. 

Hoe kan je als dierenwinkel een zieke vogel zo lang onbehandeld laten zitten? En hoe durf je hem ook nog eens voor € 37,50 te verkopen? Inclusief aankoop ben ik inmiddels al meer dan € 100 kwijt (medicijnen, warmtelamp, elektriciteit, voer, vitaminen). We willen nog een grote nieuwe kooi voor Jimmy kopen, deze kost 500 euro (https://www.avonturiashop.nl/montana-voliere-paradiso-150-antiek.html zodat er een vriendje bijkan want hij kan niet alleen blijven). 

Dit zijn voor ons onverwachte kosten. Misschien vind je het fijn om ons en Jimmy te helpen en een bijdrage te doen. Uiteraard niet verplicht, het is al fijn dat je dit bericht leest en hierdoor aandacht krijgt voor de soms vreselijke praktijken in dierenwinkels.

Updates

  • 08-04: Jimmy opgehaald bij de dierenwinkel. We hebben hem apart gezet van de andere vogels, vanwege besmettelijkheid (één zieke vogel is al erg genoeg). 's Nachts zit hij onder een warmtelamp en overdag wordt de kamer tot 24 graden verwarmd.
  • 09-04: Behandeld met medicatie tegen luchtpijpmijt.
  • 10-04: Jimmy is nog steeds benauwd en smakt, piept en hoest veel omdat de mijten in zijn luchtpijp en luchtzakken zitten. Medicatie zou binnen enkele dagen verbetering moeten geven.
  • 11-04: Situatie onveranderd. Kooi schoongemaakt, oogjes schoongemaakt. De vogelarts adviseert om het medicijn nog de kans te geven om in te werken. Voor de zekerheid staat maandag al een afspraak ingepland. Hoofdkantoor dierenzaak gesproken en die gaven aan dat dit nooit had mogen gebeuren, ze hebben ook hun steun voor Jimmy gegeven.
  • 12-04: Naar vogelarts, Jimmy heeft het weer wat benauwder.
  • 16-04: Jimmy zit sinds 12-04 aan de antibiotoca en het lijkt nu wat beter te gaan. Nog wel benauwd maar niet meer hoesten en niezen. De vogelarts vermoedt óók een zware luchtweginfectie.

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 10/04/2024 gestart
503x bekeken

Actie georganiseerd door:

Bianca Walraven

Bianca Walraven

 

Donaties

 
Toon alle donaties
op 10/04/2024 gestart
503x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog
 
Andere acties in: Dieren
Misbruik melden