Spinning marathon 2024

Spinning marathon 2024

19 Oktober stappen we voor de 3e keer op de spinning fiets en zamelen we geld in voor onderzoek naar de ziekte van Huntington

 

Ziekte van Huntington
De Ziekte van Huntington is een erfelijke hersenaandoening, waarbij de klachten steeds erger worden. De oorzaak van Huntington is een afwijking van een bepaald gen. Deze afwijking is erfelijk en men krijgt de ziekte dus altijd via een van de ouders. Bij de Ziekte van Huntington zorgt het afwijkende gen dat eiwitten in de hersenen samen gaan klonteren. Daardoor geven de hersencellen bepaalde informatie niet meer door en krijgen de hersencellen te weinig voeding. Uiteindelijk sterven de hersencellen af. Wanneer een ouder de Ziekte van Huntington heeft is de kans 50% dat een kind de ziekte ook met zich meedraagt.

De gemiddelde leeftijd waarop de symptomen van de ziekte beginnen ligt op 40 jaar. De ziekte uit zich op verschillende manieren, zowel fysieke als mentale klachten horen hier bij. De combinatie van klachten en de snelheid waarmee de klachten zich ontwikkelen verschillen per persoon. Veel geziene fysieke klachten zijn onverwachte bewegingen van het lichaam, last van stijve spieren en moeite met praten en slikken. Ook het gedrag verandert bij Huntington, mensen met de ziekte worden sneller boos, vergeten dingen, voelen zich somber en denken en zien rare dingen. 

Helaas is er nog géén medicijn wat deze ziekte tegen houdt. Wanneer iemand de diagnose krijgt van de Ziekte van Huntington is de gemiddelde levensverwachting zo’n 10-15 jaar. In deze periode verergeren de klachten steeds een stukje meer. Gelukkig worden er over de hele wereld onderzoeken gedaan naar de ziekte en naar medicijnen om de ziekte te stoppen en/of de symptomen tegen te gaan. Één van de plekken waar onderzoek wordt gedaan naar de Ziekte van Huntington is het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum). Dit onderzoek wordt gedaan door de Bontius Stichting.

Bontius Stichting

De Bontius Stichting is onderdeel van het LUMC (Leiden Universitair Medisch Centrum) en doet onderzoek naar verschillende ziektes. Één daarvan is de Ziekte van Huntington. Onderzoeken naar de Ziekte van Huntington hebben als doel om een medicijn te vinden dat de ziekte en bijbehorende symptomen tegen gaat met uiteindelijk de bedoeling om volledig te genezen van de ziekte. De onderzoeken die de Bontius Stichting uitvoert helpen om de behandeling van de ziekte van Huntington te verbeteren en geven daarnaast essentiële kennis over de processen in het lichaam die leiden tot de ziekte van Huntington. 

Door aan de Bontius Stichting te doneren en daarbij het kenmerk ‘Ziekte van Huntington’ te geven zorgen we er voor dat al het geld direct ten goede komt aan het onderzoek naar de Ziekte van Huntington. 

Na het succes van de afgelopen twee jaar stappen we nu voor de derde keer op de spinningfiets en hopen we zo veel mogelijk geld in te zamelen voor het onderzoek naar deze ziekte!

Updates

Loading...

Collectors

Loading...
Started on 25/08/24
Viewed 355x

Fundraiser organised by:

Acties voor Huntington

Acties voor Huntington

 

Donations

 
Show all donations
Started on 25/08/24
Viewed 355x
Website widget
Add a widget of this fundraiser to a website or blog
 
Other fundraisers in: Help
Report abuse