Eigen Thorarol

Eigen Thorarol
Bram Querido
Deel deze actie via:

De nieuwe Progressief Joodse gemeenschap Midden Nederland heeft een grote wens: een eigen Thorarol.

 

Elke zaterdag (sjabbat) wordt een stuk uit een met de hand geschreven Thorarol voorgelezen/gezongen. Het schrijven van een Thorarol is een uiterst secuur werk dat alleen gedaan mag worden door een officiële “sofer” (schrijver). Het schrijven van een Thorarol duurt ongeveer een jaar en is dus erg kostbaar. De opleiding om een Thorarol te kunnen schrijven duurt 7 jaar. De rol wordt beschreven met een veer en zwarte, duurzame inkt. De Thorarollen dragen allerlei versieringen zoals zilveren kroontjes, belletjes, een mantel en een zilveren schild.

De Joodse gemeenschap Culemborg had een synagoge, maar na de Holocaust werd de Joodse gemeenschap Culemborg  in 1947 officieel opgeheven. De synagoge is inmiddels eigendom van De Nederlands Gereformeerde Kerk Culemborg die het gebouw (weer) beschikbaar stelt voor het gebruik voor joodse diensten door de Progressief Joodse Gemeente Midden Nederland( PJG MN). Die Joodse gemeente heeft 2 oude, Thorarollen in bruikleen, maar die zijn in zeer slechte staat. 

Een nieuwe en eigen Thorarol is voor onze nieuwe gemeenschap van grote betekenis. Onze gemeenschap is nog klein en we kunnen de kosten voor een nieuwe of tweedehands Thorarol niet zelf opbrengen. Daarvoor vragen we uw hulp. 

Donateurs krijgen een officieel certificaat. Als u €1000 of meer doneert, wordt u uitgenodigd om aanwezig te zijn bij het in gebruik nemen van onze nieuwe Thorarol in Culemborg.

De Progressief Joodse Gemeente Midden-Nederland (PJGMN) heeft een ANBI-status.

Kijk voor meer informatie over onze nieuwe gemeente op onze website.

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 24/03/2023 gestart
915x bekeken

Actie georganiseerd voor:

'Progressief Joodse Gemeente Midden Nederland – PJG MN

Actie georganiseerd door:

Bram Querido

Bram Querido

 

Donaties

 
Toon alle donaties
op 24/03/2023 gestart
915x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog
 
Andere acties in: Geloof
Misbruik melden