Medische zorg voor Faki

Medische zorg voor Faki

Faki heeft door zijn sikkelcelziekte regelmatig bloedtransfusies nodig. Een speciale pas helpt!!

 

Faki heeft hydrocefalie (waterhoofd) en sikkelcel ziekte.
Sikkelcelziekte is een erfelijke aandoening, waarbij het hemoglobine (het zuurstof-transporterende pigment in rode bloedcellen) abnormaal is (lees meer info hieronder). 

Voor Faki betekent dit dat hij met enige regelmaat bloedtransfusies nodig heeft. Op Zanzibar is het echter niet zo makkelijk deze te krijgen. De bloedbank heeft niet veel op voorraad en het is een kwestie van achteraan aansluiten. Dit betekend dat Faki vaak wekenlang in het ziekenhuis ligt, zonder daadwerkelijk bloed te krijgen, of hij krijgt een onderhoudsdosis, waardoor het niet levensbedreigend wordt. 

Nu zijn we er achter gekomen dat het mogelijk is om vanuit de overheid een speciale pas aan te schaffen, waardoor Faki (maar ook andere mensen met ernstige ziekten), voorrang krijgen op medische zorg. Faki zou dan niet meer achteraan in de rij aan hoeven sluiten, maar kan meteen medische zorg krijgen.  De kosten voor deze speciale pas zijn 160 euro per jaar. Voor Faki betekent dit dat hij niet enkele weken per maand in het ziekenhuis hoeft door te brengen. Minder pijn, minder vermoeidheid. Voor zijn moeder betekent dit ook meer vrijheid. Ze staat er alleen voor nadat zijn vader enkele jaren geleden plots overleed. Het zou het allemaal een stukje makkelijker maken.

--
Sikkelcelziekte is een erfelijke ziekte waarbij abnormaal hemoglobine wordt aangemaakt (= hemoglobinopathie). Door dit abnormale hemoglobine ontwikkelen zich rode bloedcellen die de vorm van een sikkel hebben ("C" vorm).  Sikkelcellen bewegen zich hierdoor niet zo gemakkelijk door de bloedvaten, zijn minder flexibel en hebben de neiging samen te klonteren. Deze klonters blokkeren de bloedstroom en kunnen pijn, ernstige infecties en orgaanschade veroorzaken.
Normaal gesproken circuleren de rode bloedcellen ongeveer 120 dagen in de bloedbaan.  Zij vervoeren zuurstof en verwijderen kooldioxide uit het lichaam. Bij sikkelcelziekte verdwijnen de sikkelcellen meestal al na ongeveer 10 tot 20 dagen. Het beenmerg kan niet snel genoeg voldoende nieuwe rode bloedcellen produceren om de afgebroken cellen te vervangen en er ontstaat bloedarmoede.

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 8/09/2023 gestart
406x bekeken

Actie georganiseerd door:

Ellen van Beers

Ellen van Beers

 

Donaties

 
Toon alle donaties
op 8/09/2023 gestart
406x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog