Eerlijk beroep op vrijstelling 5b

Eerlijk beroep op vrijstelling 5b

Draag bij aan juridisch advies van strafadvocaat Prof. mr. dr. Knoops. Samen voor duidelijkheid en een eerlijk beroep op 5b.

 

Beste thuisonderwijzers en andere geïnteresseerden

Op dit moment is het in een aantal delen van Nederland lastig geworden om vrijstelling te krijgen op basis van artikel 5b.

Ingrado, de overkoepelende organisatie voor leerplichtambtenaren, stimuleert leerplichtambtenaren om de richtingsbezwaren van de mensen die een beroep op vrijstelling doen inhoudelijk te onderzoeken.

Elke leerplichtambtenaar pakt dit anders op: zo ontstaan grote verschillen (en in feite discriminatie) tussen verschillende gemeentes in Nederland. Thuisonderwijzers worden bijvoorbeeld afgewezen omdat hun bezwaren niet concreet of zwaarwegend genoeg zouden zijn. 

Aangezien de toetsing van de leerplichtambtenaar niet onder het bestuursrecht valt, kun je hier als thuisonderwijzer geen bezwaar tegen maken. Onder dreiging van een proces-verbaal schrijven steeds meer ouders hun kinderen in op school, emigreren, of komen bij de strafrechter uit. 

Wij twijfelen aan de wetmatigheid van deze situatie. Daarom hebben we na lang onderzoek met behulp van verschillende juristen en advocaten een van de beste strafrechtadvocaten van Nederland, Prof. mr. dr. Knoops, om advies gevraagd. Hij heeft aangegeven ons van advies te willen voorzien.
(https://knoopsadvocaten.nl/team/ggj-knoops)

 

Onze vraag aan hem is tweeledig:

  • Wat is de reikwijdte van de bevoegdheid van de leerplichtambtenaar? (Mag hij/zij onze bezwaren beoordelen, zijn wij verplicht onze levensovertuiging te noemen?)
  • Kun je in strafrechtelijke zin als verdachte worden aangemerkt als je kennisgeving aan artikel 6 en 8 leerplichtwet voldoet (dat wil zeggen, je stuurt netjes je kennisgeving op, zonder extra informatie)? Is de dreiging van een proces-verbaal door de leerplichtambtenaar reëel en wat is de kans dat de Officier van Justitie op basis van alleen de kennisgeving een strafzaak begint?

 

Met zijn advies weten wij als thuisonderwijzers waar we aan toe zijn. We weten wat de leerplichtambtenaar wel en niet van ons mag vragen en of wij verplicht zijn hen van meer informatie te voorzien dan de kennisgeving en zo ja, welke informatie dat is. Zo hopen wij niet langer overgeleverd te zijn aan de willekeur van gemeenten. 

 

Daarnaast kan dit advies ook helpen bij de rondetafelgesprekken in Den Haag. 

 

Natuurlijk kunnen we dit niet bewerkstelligen zonder jullie. De voorschotfactuur van het advocaten kantoor van Knoops bedraagt 5000 euro en wij gaan er van uit dat wij dit met 1700 thuisonderwijzers in Nederland bij elkaar zouden moeten kunnen krijgen. 

Of je nu een grote of kleine bijdrage doet, alle bedragen helpen om het doel te bereiken. 

 

Wij vertrouwen op jullie steun!

 

Met vriendelijke groet,

 

Michelle & Roos 

Vragen? Neem contact met ons op via vrijstelling5b@gmail.com 

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 23/04/2024 gestart
2187x bekeken

Actie georganiseerd door:

Roos en Michelle

Roos en Michelle

 

Donaties

 
Toon alle donaties
op 23/04/2024 gestart
2187x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog
 
Andere acties in: Juridisch
Misbruik melden