Deze wereld is geen ergernis waard

Deze wereld is geen ergernis waard

Op 30 mei 1970 bezweek Roger Van de Velde op een Antwerps terras aan een palfiumverslaving. Hoe is het zo ver kunnen komen?

 

Wij maken de vierdelige podcast Deze wereld is geen ergernis waard over leven en werk van de Antwerpse journalist-schrijver Roger Van de Velde (1925-1970). Na ernstige maagklachten werd hem de krachtige pijnstiller Palfium voorgeschreven. Het middel bleek zwaar verslavend te zijn, waardoor het na verloop van tijd enkel nog te verkrijgen was op voorschrift. Voor Van de Velde was het dan al te laat. Volledig in de greep van Palfium begon hij doktersbriefjes te vervalsen, wat hem in de gevangenis deed belanden.

In de gevangenis begon Roger Van de Velde verhalen te schrijven over zijn medegevangenen. Zijn eerste bundel Galgenaas werd buitengesmokkeld door zijn vrouw, die het boek liet uitgeven. Van de Velde kreeg te maken met zware controles en censuur. Toch bleef hij verder schrijven en ook publiceren. In De knetterende schedels schrijft hij over de psychische kwetsbaarheid van zijn medegevangenen in interneringsinstellingen. Met Recht op antwoord klaagt hij het hele Belgische systeem van censuur, internering en het gebrek aan behandeling aan. Wanneer Van de Velde eindelijk vrijkomt, bezwijkt hij na enkele weken aan zijn onvrijwillige verslaving.

Hulpkas Kwadraat is een jonge vzw die vanuit literaire werken boeiende, maatschappelijk relevante verhalen wil vertellen. Vanuit het bijzondere levensverhaal van Roger Van de Velde willen we hedendaagse onderwerpen als verslaving, mentale gezondheid, censuur en internering bespreekbaar maken. 

Een kwaliteitsvolle podcast maken, vraagt een grote som geld. Er werken heel wat getalenteerde mensen aan mee, die we uiteraard ook willen vergoeden voor hun gewaardeerde prestaties. 

Met Josse De Pauw als stem van Roger Van de Velde en Kristien De Proost als zijn vrouw Rosa Verboven, Marcel Vanthilt als verteller en Ellen Van Pelt als biografe hebben we een mooie cast. 

Daarnaast zijn er tal van medewerkers voor de scenario’s, regie, geluidstechniek, klankmontage, sounddesign, muziek, mixage, productie, … 
Verder zijn er kosten voor de studio, transport, drukwerk, artwork, …

In 2025 zou Roger Van de Velde 100 jaar geworden zijn. We hopen dat jaar tot een heus Van de Velde-jaar te kunnen maken. 

U kan ons via een gift helpen onze droom waar te maken!

Hartelijk dank,

Geert Breës en Wim Jammaer

In 2020 maakten we al een podcast over de Antwerpse schrijver J.M.H. Berckmans (1953-2008). 
Wil je deze graag beluisteren? Dat kan via onderstaande link!

https://www.deklap.be/pQreHY/de-man-die-zijn-snor-in-brand-stak

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 6/05/2024 gestart
1395x bekeken

Actie georganiseerd door:

Hulpkas Kwadraat

Hulpkas Kwadraat

 

Donaties

 
Toon alle donaties
op 6/05/2024 gestart
1395x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog