Steun de bijtjes in de strijd tegen de verdelging van aziatische hoornaar

Steun de bijtjes in de strijd tegen de verdelging van aziatische hoornaar
Deel deze actie via:

Alles voor de bijtjes in de strijd tegen in de verdelging van de Aziatische Hoornaar.

 

Doneer Wees de eerste om deze actie te steunen!

Maar wat is de Aziatische Hoornaar en waarom moet die bestreden worden?

In 2004 kwam een koningin van de AH in het zuiden van Frankrijk binnen via China, vermoedelijk door het importeren van een bonsai boompje. Na bijna 20 jaar heeft deze exoot zich kunnen verspreiden over half Europa, mede doordat hij hier geen natuurlijke vijanden heeft. In 2018 werd ook in België het eerste exemplaar gevonden met als resultaat dat deze zich hier zwaar gevestigd heeft.
De AH is niet enkel een ramp voor bijen, inheemse insecten en de fruitsector, maar tevens zeer gevaarlijk voor de mens. Doordat ze zo bijzonder agressief zijn vallen er in Frankrijk en Spanje jaarlijks een tiental doden en zelfs in Belgie zijn er alleen al dit jaar meerdere steekincidenten geweest die tot ziekenhuisopnames geleid hebben. Hun dieet specificeert zich vooral uit insecten, waarvan ze tot 13 kilo verorberen in een levenscyclus van embryonaal nest tot secundair nest. Ze maken gebruik van hun natuurlijke predatiedruk door bijen af te vangen voor de kasten en op die manier de bijen onder stress te zetten waardoor deze niet meer uitvliegen. Als de predatiedruk te groot word zal de bijenkolonie verzwakken, waarop de exoot de kast binnendringt en een heel bijenvolk uitmoord.

Ook de fruitsector is slachtoffer, doordat, naast het feit dat de bestuivingen door bijen verminderen, deze invasieve soort enorm verlekkerd is op zoet fruit, zoals druiven en pruimen. In Frankrijk worden zelfs al bepaalde druivensoorten niet meer geteeld om dat deze compleet worden weggevreten.

Kostprijs

 

Tot vorig jaar (2022) waren verdelgingen van deze nesten gratis voor de inwoners. Verschillende verdelgers, waaronder ikzelf, werden erkend en vergoed door de overheid, maar vanaf dit jaar is er nog geen regeling afgesproken voor de verdelgers. Hierdoor worden we zelf niet meer vergoed en moeten de kosten jammer genoeg noodgedwongen doorrekenen aan de melder. Voor hoge secundaire nesten loopt dit al snel op tot minimaal 180 euro per nest. Als imker en liefhebber van bijtjes, probeer ik altijd de prijs te drukken zodat de nesten zeker geneutraliseerd worden, maar net daar stoot ik op een probleem.

Want het materiaal om de secundaire nesten te verdelgen is bijzonder duur. Een complete verdelgingskit (tot 36 meter) inclusief speciaal beschermkledij gaat al snel richting de 10.000 euro. Daarnaast moet je ook altijd met twee verdelgers zijn voor het verdelgen van secundaire nesten op zulke hoogte. Doordat de kosten zo hoog zijn, zullen de meeste mensen de secundaire nesten gewoon laten hangen. Als je weet dat elk nest 50 tot 500 koninginnen kan voortbrengen, dan begrijp je wel dat de situatie nijpend is.

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 16/08/2023 gestart
21x bekeken

Actie georganiseerd door:

Bart Fosters

Bart Fosters

 

Doneer Wees de eerste om deze actie te steunen!

Donaties

 
Toon alle donaties
op 16/08/2023 gestart
21x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog