Help overstroomd Wallonië

Help overstroomd Wallonië
Deel deze actie

Steun de mensen in Wallonië die alles verloren hebben bij de overstroming van 14 juli

27 donaties
€ 780 ingezameld

Nadat mijn echtgenote en ikzelf al 7 dagen ter plaatse in Wallonië geweest zijn wil ik hier even een klein relaas delen van onze 8ste en 9de dag in de getroffen gebieden.

We waren zaterdag terug bij een familie in Ensival die we tijdens één van onze vorige dagen hadden leren kennen. Ik ben met mijn wagen over het gammele bruggetje gereden dat de enige toegang tot hun woning is. Onze vrienden met grote bestelwagen en dubbelas aanhangwagen die beiden propvol zitten kunnen ons niet vergezellen omdat er slecht 2 ton toegelaten is om te passeren over dit bruggetje. De berg afval voor hun deur was mijns inziens nog groter geworden dan vorige keer. Het was schrijnend om te zien hoe we deze mensen daar aantroffen. Ze waren aan het ontbijten in de keuken zonder glas in het raam, koud, de keukenkasten hingen op half 7, schimmel op de muren, stinken, …. Om bij te huilen.

We hebben dan de frietketel, die we tijdens ons vorig bezoek beloofd hadden, boven gehaald en meteen kwam er een glimlach op hun gezicht. Toen we dan ook nog de frituurolie, frieten, frikandellen en mayonaise boven haalden werden de emoties toch wel groot. “We gaan dit direct klaar maken en als ontbijt eten. Onze zoon zal hier erg tevreden mee zijn!” klonk het. Dan hebben we de mevrouw ook nog erg blij kunnen maken met een haardroger. Verder hebben we nog schoonmaakspullen enkele andere klein elektro kunnen achter laten. We zijn met een goed gevoel kunnen vertrekken daar wetende dat we deze mensen toch een klein beetje warmte hebben kunnen brengen in hun erbarmelijke situatie.

Daarna reden we verder met Ewa die we via via op Facebook leerden kennen, naar een wijkje met getroffenen daar dicht bij. Dit lag in een klein straatje waar je zeker voorbij rijdt zonder het te zien. Hier was het ook erg gesteld. Maar dit moeten we steeds weer opnieuw denken, het is er overal erg. We zijn die dag thuis vertrokken met onze wagen vol geladen, een volle bestelwagen type Ford Transit Custom met daarachter nog een volle grote aanhangwagen. Dit was even kermis voor deze mensen! We hebben daar meerdere frigo’s, diepvriezers, TV’s, verwarmingstoestellen, klein elektro, kuisproducten …. kunnen achterlaten.

Dan zijn we verder gereden naar Goffontaine om ten slotte te eindigen in Nessonvaux. Daar hebben tijdens de middagpauze nog een lokale inwoonster ontmoet die ons nog een deel spullen heeft gegeven die zij zelf in de depots was gaan halen om bij haar dorpsgenoten te verdelen. Om 15u hebben we de laatste spullen uitgedeeld en zijn we huiswaarts gekeerd.

Zondag zijn Solange en ik met een weerom volle wagen en aanhangwagen vanuit Zelem terug gekeerd naar Vaux-sous-Chèvermont, Chaudfontaine en Chênée. Daar hebben we even moeten rond rijden vooraleer we iemand konden treffen. We waren er een beetje te vroeg. Hier zijn vele families elders gehuisvest omdat hun woningen te zwaar beschadigd zijn. Ook was het zondag en de mensen proberen blijkbaar een beetje op hun positieven te komen en de broodnodige rust in te bouwen. Hier waren we kort na de middag al volledig uitgedeeld en hoorden we weer verbijsterende verhalen. We spraken met Lulu die tijdens de overstromingen de brandweer belde omdat er bij haar aan de overkant van de Vesder een woning in brand stond. Na meerdere pogingen kreeg zij uiteindelijk iemand aan de lijn die haar vertelde dat ze “overspoeld” werden met oproepen en hun best gingen doen om langs te komen. Ze zijn er niet geraakt en meerdere huizen zijn in vlammen op gegaan en 1 persoon heeft daar het leven gelaten. Later op de dag zijn we met een meneer een bed gaan ophalen bij zijn zus in Chaudfontaine. Haar buurvrouw was om het leven gekomen omdat zij probeerde haar honden te redden.

We hebben weer heel wat mee gemaakt tijdens deze twee dagen. Maar we hebben naar al hun verhalen kunnen luisteren en misschien hiermee ook een beetje verlichting kunnen brengen. In ieder geval hebben we ook gevraagd naar wat ze nog nodig zouden kunnen hebben en gaan we deze week weer op zoek naar deze dingen zodat we volgend weekend weer vol goede moed en met volgeladen wagens kunnen terug keren. Want de nood aan simpele dingen blijft hoog.

Omdat we deze mensen graag willen steunen doen we een beroep op jullie vrijgevigheid. Alle donaties zullen tot de laatste cent gebruikt worden voor de aankoop van alles wat deze mensen de komende maanden zullen nodig hebben om op een menswaardige manier te kunnen verder leven. Voor het vervoer hiervan zullen we zelf een regeling treffen en dit uit eigen zak bekostigen.

Het is al erg genoeg dat we in een land leven dat niet voor zijn eigen burgers kan zorgen. Laat ons dan samen voor mekaar zorgen. Per slot van rekening zijn wij, burgers, datgene wat België maakt!

Nieuws

Collectanten

Laden...
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog

Actie georganiseerd voor:

Hulp voor slachtoffers overstromingen Wallonië vanuit Vlaanderen

Actie georganiseerd door:

Johan & Solange Hermans - Tastenoye

Johan & Solange Hermans - Tastenoye

Gestart op 23-08-21
27 donaties
€ 780 ingezameld

Donaties

 
Toon alle donaties
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog

In de media

Nog veel nood aan hulp na de overstromingen: "Mensen vragen sinds kort opnieuw eten"

30 Aug 2021

Anderhalve maand na de overstromingen is de nood aan hulp nog bijzonder groot in Wallonië. Johan Hermans ging al 11 keer ter plaatse om te helpen en getuigt over de schrijnende situatie.

Redactie24.be