Help Martine aan een psychosociale opgeleide hulphond

Help Martine aan een psychosociale opgeleide hulphond
Martine Nota-Boes
Deel deze actie via:

Steun Martine in het waardevolle traject om een eigen hulphond te kunnen opleiden zodat ze weer normaal in het leven staat

 

Lieve mensen,

Ik ben Martine, 40 jaar en ik ben heel erg dankbaar dat je de tijd neemt om deze pagina te bekijken. Via deze weg wil ik mijn pup laten opleiden tot psychosociale hulphond. Blinde geleidehonden kent iedereen maar deze hulphonden zijn minder bekend. 

Ik heb tijdens mijn vrijwilligerswerk in Heemskerk, als brandweervrouw bij de brandweer, een heftige tijd gekend. Enkele incidenten hebben een flinke impact gehad op mijn leven. Sinds de constatering van een burn-out staat mijn leven op mijn kop. Bezoeken van psychiaters, psychologen, onderzoeken en uiteindelijk was daar het hoge woord, ik heb een posttraumatische stres stoornis ontwikkeld (PTSS). De laatste jaren zijn niet alleen erg zwaar gewest voor mijzelf, maar ook voor mijn gezin. 24/7 stond ik klaar voor de maatschappij en nu heeft dit helaas flinke consequenties voor mij, maar ook voor mijn gezin. 

Ik ging van een dame dat vol in het leven stond, naar een dame die geen puf meer had om de sociale interacties te hebben en nog überhaupt iets te ondernemen. 

Ik blijf doorvechten maar heb ondervonden dat mijn depressie erg hardnekkig is. Ik heb medicatie en ik ben nu 2x opgenomen geweest voor hele zware therapie in het Centrum 40-45 in Oegstgeest. Op het moment dat deze actie wordt opgezet door mijn lieve man, zit ik ook weer in deze therapie weken. 

 

Dierenvriend:

Ik ben echt een hele grote dierenvriend en ik heb altijd al, in welke moeilijke situatie ik ook zat, enorm veel steun ondervonden aan dieren. Ze brengen mij in een staat van kalmte, waarin ik even niet bezig ben met alles waar ik mij zorgen over maak. 

Een hulphond kan mij goed ondersteunen in het proces van mijzelf weer opnieuw leren kennen en weer sterk in mijn schoenen te gaan staan. Ik weet en besef goed dat een hulphond geen wondermiddel is, geen medicijn en geen oplossing. 

Maar wat het wel is, is een kans om het leven toch met beide handen weer vast te pakken en samen met een hondenmaatje dit verdomd lastige pad te bewandelen.

De hulphond die opgeleid moet worden, heb ik al aangeschaft en hij voldoet aan alle eisen om een goede hulphond te worden. Door de hulphond zelf als pup aan te schaffen, bespaar ik enorm veel kosten. Het opleiden van de hond ga ik doen met een erkend instituut en ik ben zelf zeer betrokken bij de opleiding en het wordt ook nog gegeven in mijn eigen woning.

 

Waarom deze inzamelingsactie?

Helaas wordt tot op de dag van vandaag het opleiden van een psychosociale assistentiehond niet vergoed vanuit de zorgverzekering of WMO. Ook de Brandweer Kennemerland wil niets betalen en laten je letterlijk in de kou staan – en daarmee heb ik het over deze werkgever meer dan voldoende gezegd -. 

Ik vind het enorm lastig om anderen om hulp te vragen en neem dan ook een enorme stap door te zeggen: ik heb jouw hulp dringend nodig!

Als je iets kwijt zou kunnen om te doneren zou dat ongelofelijk fijn zijn. Alles wordt gewaardeerd, echt! Als je dit bericht zou willen delen dan wordt het bereik ook veel groter en is de kans dat ik mijn doel ga halen vele malen groter. 

 

Wat voor kosten moet ik maken?

De kosten bestaan uit het opleiden van mijn hulphond, Onyx. Deze opleiding wordt gedaan door bultersmekke assistencedogs. De informatie vanaf de site van Bultersmekke;

Bultersmekke Assistancedogs (BMA) is specialist op het gebied van teamcoaching
en geaccrediteerd door Assistancedogs International.
Met behulp van ons programma begeleiden wij volwassenen, jongeren en kinderen om: 

de eigen hond in de thuisomgeving onder intensieve begeleiding van een instructeur zelf te trainen en op te leiden tot een internationaal gecertificeerde assistentiehond die daarmee wettelijk toegang heeft tot vrijwel alle publieke ruimten.

Een assistentiehond vergroot aanmerkelijk de zelfredzaamheid van mensen met een beperking. Het maakt dat mensen met een beperking meer en beter kunnen meedoen in de eigen omgeving en samenleving. Het gevoel van eigenwaarde wordt sterker. Een kwalitatief beter leven ligt in het verschiet. 

Het intensieve programma waarbij de pup wordt opgeleid tot hulphond vanuit Bultersmekke, kost € 20.178,-. De opleiding duurt ongeveer 2 jaar en is voornamelijk bij ons in huis om daar het beste te kunnen leren. Het is een persoonlijke training waarbij de organisatie ook zorgt dat na de opleiding, de hond internationaal gecertificeerd blijft gedurende het gehele werkzame leven van de hond. 

Een enorm bedrag dus wat ik momenteel echt niet zelf kan opbrengen. Mijn inkomsten zijn gedaald omdat ik momenteel geheel afgekeurd ben en een uitkering ontvang van het UWV. 

Ik hoop zo snel mogelijk te kunnen starten met de opleiding. Op dit moment ben ik nog bezig met therapie en ik wil na de zomer starten met de opleiding van Onyx, dan is hij er ook aan toe qua leeftijd en de basis principes inmiddels zijn aangeleerd. 

Waar kan een hulphond mij bij helpen?

  • Door een veranderde negatieve gemoedstoestand te signaleren en mij hierop attent te maken, kan de hulphond helpen. 
  • De hulphond zorgt ervoor dat ik een dagelijkse structuur aan moet houden, want hij moet regelmatig uitgelaten worden. Dit stimuleert mij om een ritme aan te houden, waardoor ik minder snel overprikkeld raak.
  • De hond mag vanwege zijn functie als hulphond in principe overal mee naar binnen. Dit zorgt ervoor dat ik ten alle tijden een maatje bij me heb die mij kalmeert, motiveert en afleiding biedt en mij beschermt tegen mensen die te dicht in mijn persoonlijke ruimte komen.
  • Een hulphond heeft een spiegelfunctie en leert mij dus om consequent en duidelijk te zijn en mijn grenzen aan te geven.
  • De hulphond voorkomt dat ik mij ga isoleren. Niet alleen omdat we regelmatig naar buiten moeten, maar ook omdat sociale situaties minder stressvol zijn als ik een maatje bij mij heb. Hierdoor kan hij positieve invloed hebben op mijn sociale contacten.
  • De hulphond kan mij helpen om te signaleren wanneer mijn spanning stijgt. Zelf vind ik dit erg lastig en lukt het niet om dit te herkennen, vaak ben ik dan verzonken in mijn hoofd.
  • Ik heb de neiging om heel erg in mijn hoofd te gaan zitten. Ik sta dan niet goed in contact met mijn lichaam en de omgeving. Een hulphond kan mij terug in het ‘hier en nu’ brengen en voorkomen dat ik in mijn eigen wereldje ga leven.
  • De natuur doet mij altijd al goed, maar toch kost het meestal te veel energie om naar buiten te gaan dat ik maar binnenblijf. Het is een vicieuze cirkel, want ik weet dat buiten zijn en bewegen helpt tegen mijn depressie maar toch houdt de depressie het veilige binnen blijven in stand. De hulphond stimuleert mij om meer naar buiten te gaan en om ook met minder weer buiten te wandelen en frisse lucht te nemen.
  • De hulphond kan mij helpen door te signaleren als ik over mijn eigen grenzen ga
  • De hulphond geeft mij rust en hij zorgt ervoor dat hij mij waarschuwt als ik een vervelende droom heb

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 29/06/2022 gestart
11322x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog

Actie georganiseerd door:

Martine Nota-Boes

Martine Nota-Boes

 

Donaties

 
Toon alle donaties
op 29/06/2022 gestart
11322x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog
 
Andere acties in: Dieren
Misbruik melden