Fenne droomt van fietsen

Fenne droomt van fietsen
Cindy Lenaerts

Door Fenne haar beperking is het niet mogelijk om zelfstandig te fietsen, daarom willen we een Hase Pino tandem kopen.

 

Fenne is een fijne meid van bijna 11 jaar. Zij heeft autisme, epilepsie, ADHD en een functioneel neurologische stoornis. Vooral deze laatste stoornis zorgt voor veel hinder in het dagelijks leven.  Vanuit haar autisme geraakt ze heel snel overprikkeld, om het in haar eigen woorden te zeggen "mijn hoofd zit vol". We proberen deze prikkels heel veel tegen te gaan en ook therapieën aan te bieden die haar hier mee leren omgaan en haar laten ontspannen. 

Echter is het momenteel allemaal veel te zwaar en kan Fenne maar 3 halve dagen naar school.  Als de overprikkeling te groot is dan gaat haar functioneel neurologische stoornis het over nemen. Haar hersenen sluiten dan hersendelen af bv slechter zien, slechter horen, pijn krijgen in de benen, hoofdpijn, buikpijn, minder alert worden,...

Vaak hebben we zelfs voor dat haar hersenen zich volledig afsluiten, dan kan Fenne geen contact meer maken met de buitenwereld, ze kan niet praten, bewegen, of de bewegingen die ze maakt kan ze niet stoppen (bv een arm die op en neer gaat)... Deze uitvallen lijken het zelfde als een epilepsieaanval, maar zijn het niet. Deze duren soms tot 4 uur lang, en Fenne blijft bijna heel die tijd beseffen wat er gebeurt. Ze kan nadien zaken opnoemen die er gebeurt zijn tijdens zo'n uitval. Wat dus heel beangstig is, want ze zit dan in een lichaam dat ze zelf niet kan aansturen.  Na zo'n uitval doet haar lichaam ook ontzettend pijn, daarom hebben we onlangs ook een rolstoel aangeschaft.  

Fietsen doet Fenne heel graag, maar ze is vanuit haar autisme heel bang in het verkeer. Van elk geluid schrikt ze en kan ze verkeerde handelingen doen. Bij een gewone fiets moet ze rechtop zitten, waardoor haar benen ook snel pijn doen door haar functioneel neurologische stoornis. Het verst dat ze kan fietsen is 3 km en dan is ze uitgeput en geraakt ze niet meer thuis.  Daarom willen we een Hase Pino tandem aankopen, dit is een speciale tandem voor mensen met een beperking. Fenne kan vooraan zitten op een een stoeltje dat haar goed ondersteund, samen met een veiligheidsharnas. Als ze een uitval krijgt blijft ze dus nog goed zitten. De bijrijder achteraan heeft ook continue een zicht op Fenne zodat er ten alle tijde kan ingegrepen worden als er een uitval is. Fenne en de bijrijder kunnen ook vlotter communiceren omdat zij lager zit. Dus voor haar angsten is dit ook beter, omdat er gepast gereageerd kan worden.  Daarnaast ligt ze meer op deze fiets en is dit beter voor de beenbeweging, dit zorgt ervoor dat ze minder kracht moet zetten en dan kan ze het lang volhouden. Natuurlijk spreekt het voor zich dat als zij te moe wordt dat ze kan stoppen met trappen en gewoon kan genieten van het fietsen. De bijrijder achteraan kan dan alleen verder trappen (elektrisch ondersteund).  

Deze fiets is een hele dure aankoop, hij kost 11039 euro. We krijgen een stuk tussenkomst van het VAPH (Vlaams agentschap voor personen met een handicap). Maar dan is de eigen opleg nog 7900 euro.  Aangezien we nog maar net onze badkamer hebben moeten vernieuwen om het voor Fenne ook toegankelijker te maken (gemakkelijk instapklare douche, tweede toilet zodat Fenne hier op kan als haar benen niet goed meer stappen,...) willen we graag een crowdfunding opstarten om ons financieel te ondersteunen. Wie wil kan dus vrijblijvend een donatie doen om bij Fenne haar fiets bij te leggen.  

 

P.S. De foto is genomen tijdens een proefmoment om met de fiets te rijden. Fenne was er heel gelukkig door. 

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 19/05/2024 gestart
1690x bekeken

Actie georganiseerd door:

Cindy Lenaerts

Cindy Lenaerts

 

Donaties

 
Toon alle donaties
op 19/05/2024 gestart
1690x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog