Nav-Jeevan school en hostel voor straatkinderen in Nagpur India

Nav-Jeevan school en hostel voor straatkinderen in Nagpur India
Annelies van de Ven

Maaltijden voor de straatkinderen in Nagpur India

 

https://nav-jeevan.web.app

                Deze kinderen hebben geen toekomst...

                        …tenzij wij ze helpen

Nav-Jeevan betekent Nieuw Leven. Dit is precies wat Nav-Jeevan beoogt: de straatkinderen van Nagpur opvangen en helpen een Nieuw Leven op te bouwen. Het zijn de kinderen van voddenrapers, bedelaars, stenensjouwers en riksja-rijders. De meesten wonen met maar één ouder, hebben om verschillende redenen de andere verloren. Ze leven in krotten, aan hun lot overgelaten tijdens de lange uren dat hun ouder aan het werk is. Ze worden vaak misbruikt door andere volwassenen en krijgen te maken met geweld als de ouder bedwelmd door goedkope alcohol of drugs thuiskomt.
Deze kinderen is het recht onthouden om kind te zijn. Zij krijgen geen basiseducatie die hen uit de spiraal van ellende zou kunnen helpen. Zij zijn gedoemd het leven van hun ouders te herhalen, tenzij ze NU hulp krijgen. 

Veel kinderen komen uit de sloppenwijken De hutjes zijn gemaakt van vodden, plastic zakken en kartonnen dozen. Er is één kamer voor de hele familie en geen voordeur. Meestal is een gordijn de enige privacy.  

                       …Geen kind zou zo moeten leven…

Van opvang voor 10 straatkinderen in 2003 naar School en Hostel voor bijna 400 straatkinderen
Nav-Jeevan heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt de afgelopen negentien jaar. In januari 2003 zijn we gestart met het project: opvang en scholing voor straatkinderen. We startten met 10 kinderen in een klein gehuurd onderkomen. 
Op dit moment zijn we gegroeid naar een school met bijna 400 leerlingen, waarvan er zo’n 150 in het hostel verblijven. 
We hebben erkenning als High School en hebben de klassen 1 t/m 10. 

           …Opleiding doorbreekt de cirkel van armoede…

De meeste kinderen zijn ernstig ondervoed als ze bij ons komen. Voedsel en kleding zijn een eerste prikkel om naar Nav-Jeevan te komen.
Naast een kennismaking met de wereld van lezen en schrijven wordt hen zelfrespect en waardigheid bijgebracht. 
Verder krijgen de kinderen medische zorg en drie keer per dag een goede maaltijd. Ze dansen, zingen en spelen met elkaar. Ze zijn blij en gelukkig in hun nieuwe veilige omgeving.
Picknicks, excursies en uitstapjes worden georganiseerd en de feestdagen van diverse godsdiensten worden gevierd met als doel de kinderen tolerantie en begrip voor elkaars geloof bij te brengen.
De kinderen zien hun toekomst rooskleurig tegemoet. Wij stelden hun de vraag hoe Nav-Jeevan hun leven veranderd heeft. De meeste kinderen antwoordden dat zij zich nu elke dag kunnen wassen en geleerd hebben hoe ze voor zichzelf moeten zorgen. Ze houden van school omdat ze veel leren en hier tijd en ruimte voor krijgen.

Vervolgopleidingen
Wij hebben een aantal jongvolwassen wezen het highschool diploma laten halen. Zij zijn nu bezig met een vervolgopleiding. Anil (21 jaar) bijvoorbeeld  studeerde dit jaar af aan de BCCA- bachelor opleiding en gaat doorstromen naar de universitaire opleiding Master in Computer Applications. Hij werkt parttime op onze schooladministratie. 
Drie van de oudere meiden volgen via Nav-Jeevan de 3-jarige vervolgopleiding verpleegkunde. Het is geweldig om te zien hoe ze zijn uitgegroeid tot zelfbewuste jonge vrouwen. 
Saloni (21 jaar), die in haar laatste jaar zit werkte zelfs al een tijdje op de corona-afdeling en de tweede jaars studenten Isha (19 jaar) en Simran (21 jaar) deden ervaring op op de afdeling oncologie met palliatieve patiënten. We hebben ze allemaal zien opgroeien van heel kleine mensjes naar jong volwassenen. En dan te bedenken dat het gaat om weeskinderen die zonder Nav-Jeevan nog op straat geleefd zouden hebben. Je zult begrijpen hoe ontzettend trots we op ze zijn. 


PORTRETJES VAN EEN AANTAL KINDEREN

Simran en Sejal
Als je jaarlijks drie weken op het project bent raak je in gesprek met de kinderen. Zij vertellen hun verhaal. Zo ook Simran en Sejal. Eigenlijk was het een heel gelukkig gezinnetje. Hun vader had een klein hotelletje. Op een dag is hun vader vergiftigd door een jaloerse vrouw. Waarom de vrouw jaloers was weten de kinderen niet. Hun oma, de moeder van vader, jaagde de moeder en de kinderen weg. Ze zei dat ze geesten waren die haar zoon vermoord hadden. Ze kwamen terecht in de sloppenwijk Raj Nagar waar de moeder zich na een paar jaar tijdens het koken ernstig verbrandde. Het was een dramatisch ongeval. Na 16 dagen gaf de arts het op en gaf hun moeder een middel om in te slapen. De kinderen zeggen dat de dokter hun moeder vergiftigd heeft. Simran en Sejal leefden een tijd op straat. Ze waren nog heel klein. Ze sliepen onder een doek aan de rand van de straat maar ook een tijdje in afvoerbuizen. Het moet ongeveer zijn geweest als op het plaatje hiernaast. Zo leefden ze een paar jaar en een man gaf hen te eten. Toen zijn familie dit niet meer goedkeurde heeft hij ze naar Nav-Jeevan gebracht waar zij nu al meer dan 14 jaar leven. Sejal was toen 5 en Simran 7 jaar. De man bezoekt hen nog steeds elke paar maanden.
Simran studeert nu in het tweede jaar verpleegkunde en Sejal in het eerste jaar van de opleiding B-commerce. Sejal wil registeraccountant worden.

Gaurav Pende
Gaurav werd bij ons gebracht toen hij 4 jaar was. Hij werd gebracht door een buurman. Gaurav's vader was dood en zijn moeder was ingetrokken bij een andere man. Deze nieuwe man  had gedreigd dat als Gaurav mee zou komen naar zijn huis hij het kind zou verkopen als bedelaar. Dus bracht de buurman van de moeder hem bij ons.
Gaurav is heel lief. Toen hij voor het eerst bij ons kwam huilde hij hartverscheurend omdat zijn schoenen gescheurd waren. Wij gaven hem direct een nieuw paar slippers waardoor hij een brede lach op zijn gezicht kreeg. We lieten hem toe op ons project. Hij is nu 9 jaar en zit in klas 4 Engels. Hij heeft zich uitstekend aangepast.
Het brengt me bijna  tot tranen dat volwassenen zich zo wreed kunnen gedragen tegenover kinderen. 

Wij willen ze allemaal een goede en veilige toekomst bieden. Wij hopen dat u ons gaat steunen en hen blijft volgen in de toekomst.

Uw gift is zeer welkom. U kunt eenmalig of periodiek een bedrag overmaken op bankrekeningnummer NL08 INGB 0009 4752 24 t.n.v. Stichting Nav-Jeevan te Den Bosch. 

Besluit u donateur te worden stuur of e-mail dan uw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres naar:

Stichting Nav-Jeevan
t.a.v Annelies van de Ven
Derde Rompert 26
5233 AJ Den Bosch
Email StichtingNavJeevan@gmail.com
Telefoon 06 53382577
Bankrekening NL08 INGB 0009 4752 24
K.v.K. Oost-Brabant 17150609
RSIN 816051823
Website http://nav-jeevan.web.app

Updates

Loading...

Collectors

Loading...
Started on 14/10/22
Viewed 2809x

Fundraiser organised for:

Stichting Nav-Jeevan

Stichting Nav-Jeevan

Fundraiser organised by:

Annelies van de Ven

Annelies van de Ven

 

Donations

 
Show all donations
Started on 14/10/22
Viewed 2809x
Website widget
Add a widget of this fundraiser to a website or blog