Samen Liene's anorexia overwinnen
Met de juiste (therapeutische) hulp kan Liene haar ziekte overwinnen. Help jij mee dit financieel mogelijk te maken?
Hallo, wij zijn mama Karen & papa Luc.
Samen (co-ouderschap) hebben we 2 fantastische dochters, Marte 15 en Liene 16.
Onze oudste dochter Liene is al ca. 3 jaar behoorlijk ziek. Ze lijdt aan Anorexia nervosa.
Dit betekent dat een stemmetje in haar hoofd 24/24 beveelt wat ze allemaal wel en vooral niet kan/mag doen. Haar lichaamsbeeld is hierdoor totaal verstoord. Eten en drinken is verboden.
“Anorexia nervosa is een ernstige ziekte met heftige emotionele, sociale en lichamelijke gevolgen.”
De laatste 9 maanden heeft deze ziekte Liene volledig overgenomen. Ze is mentaal een wrak en een schim van wat ze ooit is geweest.
“Als ouder je dochter zo zien lijden en wegglijden naar de rand van de afgrond, is hartverscheurend. Daar zijn eigenlijk geen woorden voor …”
Wat is de situatie nu?
- Sinds einde juli at en dronk Liene niet meer zelfstandig ondanks intensieve begeleiding en 8 weken ziekenhuisopname. Ze overleefde op sondevoeding (Dank je wel thuisverpleging voor jullie goede zorgen!). Het enige voordeel was wel dat we zo het gewichtsverlies onder controle konden houden en dat ze voorlopig fysiek niet meer in de gevarenzone zit (maar nog wel zwaar ondergewicht).
- Sinds half november is ze opgenomen in de eetkliniek van UZ Gent waar ze de eerste voorzichtige stappen zet om opnieuw zelfstandig te leren eten en drinken. De sondevoeding is vooralsnog een absolute noodzaak.
- Naar schoolgaan lukt/mag niet meer sedert april 2022 wegens onvoldoende energie en veerkracht.
- Door stopzetting van school en vrijetijdsactiviteiten is Liene ook sociaal geïsoleerd geraakt. Door haar ziekte is ze ook niet meer in staat om op een constructieve manier sociaal contact te onderhouden.
- Depressie en eetstoornis gaan vaak ook hand in hand (het brein kan geen gelukshormonen meer aanmaken door ondergewicht). Haar toestand is dan ook mentaal labiel, wat wil zeggen dat we de voorbije maanden 24/24 uur in haar buurt moesten blijven voor toezicht en mentale ondersteuning.
Over de impact van anorexia op het gezin
Liefde voor je kind is onvoorwaardelijk. Hoe moeilijk het ook is, als ouder wil je er volledig zijn voor je dochter. Anorexia patiënten zijn vaak geen lieve meisjes (of jongens) meer. Hun gedrag staat puur in overlevingsmodus en ze voelen zich miserabel.
Ondanks het feit dat wij (Luc en Karen) optimaal de zorg proberen te verdelen, is de combinatie van zorg voor Liene en werk bijna niet haalbaar. Vandaar dat Karen sinds mei al meerdere maanden noodgedwongen haar werk verminderde tot een halftijdse job, met enkel van thuis uitvoerbare taken. Dat betekent toch een aanzienlijk lager inkomen gedurende die maanden. Als alleenstaande moeder is dit financieel een zware dobber.
“Deze ziekte is dus niet alleen emotioneel ontzettend zwaar maar ook financieel ontzettend zwaar.”
Naast loonverlies is er ook de kost van dokters, therapieën, etc. In België hebben we weliswaar een goed sociaal vangnet waarvoor wij zeer dankbaar zijn. Toch dienen wij nog een groot deel van de begeleidingen en therapieën zelf te bekostigen (en dit met een beperkter budget door het loonverlies). Tot nu toe is het ons gelukt om alles zelf te betalen maar we hebben nog een lange weg te gaan.
Kan je anorexia overwinnen?
Anorexia nervosa is een van de meest dodelijke psychologische ziektes (tussen 5 & 10%).
“Evenwel, wij zijn er rotsvast van overtuigd dat we samen deze ziekte kunnen overwinnen met veel tijd, geduld, wilskracht, moed én heel belangrijk: de juiste ondersteuning!”
Hoe verder?
Sinds half november is Liene opgenomen in de eetkliniek van UZ Gent. Daar heeft ze de voorbije weken de eerste voorzichtige stapjes gezet om opnieuw zelfstandig te leren eten. We kijken alvast uit naar de dag dat ze geen sondevoeding meer nodig heeft.
In een eetkliniek wordt hoofdzakelijk ingezet op de eetproblematiek veroorzaakt door de anorexia nervosa. Echter, de onderliggende (oorzakelijke) factoren die de ziekte triggeren en zorgen voor definitief herstel, worden niet of nauwelijks aangeraakt tijdens dergelijk traject.
We staan dus na de kliniek nog voor een intensief vervolgtraject van een of meerdere jaren van therapie en begeleiding…
Gemiddeld mag je wel rekenen dat de combi van alle zorg ca 1.000 EUR per maand kost (excl. loonverlies). Dat betekent 12.000 EUR per jaar…!
Wil jij bijdragen aan Liene’s verdere herstel?
We leven momenteel in uitdagende tijden. Velen onder ons hebben het financieel zwaar.
Toch willen we hier vrijmoedig zijn en vragen om uw steun.
Dankzij jouw hulp kunnen we Liene ook de komende maanden en jaren nog de juiste therapeutische hulp blijven bieden zodat ze haar ziekte definitief kan overwinnen.
Elke bijdrage symbolisch, klein tot groot is van ❤️ welkom en betekent heel veel voor ons.
Vele kleintjes maken ook een grote.
“Wij: Liene, Karen, Luc en zus Marte willen jou alvast uit de grond van ons hart bedanken voor je steun.”
Hoe kan je ons nóg helpen?
Of je nu financieel bijdraagt of niet, het zou ook super lief zijn, als je dit bericht verder in jouw vrienden- of kennissenkring rechtstreeks wil delen.
Jouw ambassadeurschap kan meehelpen het verschil te maken 😊
“Het wordt alvast een warm najaar en met jouw steun een hoopvol 2023.”
Namaste.
Van ❤️ bedankt
Liene, Karen, Luc & Marte
Ter info. Waarvoor zullen jullie giften gebruikt worden?
- 80% van de bijdragen gebruiken we ter dekking van de kosten die we rechtstreeks maken m.b.t. Liene (therapie, medische opvolging, sondevoeding, loonverlies etc).
- 20% van de bijdragen schenken we aan 2 initiatieven voor hulp aan anorexiapatiënten.
- Enerzijds willen we het Multi Family Therapy-traject aan UZ Brussel ondersteunen. Dit is een tiendaagse intensieve gezinsbegeleiding waarbij ingezet wordt om het gezin nog beter te kunnen helpen in het gevecht tegen de eetstoornis.
- Daarnaast zullen we ook een deel doorstorten aan ANBN. De vereniging Anorexia Nervosa - Boulimia Nervosa (ANBN) is een informatie- en ontmoetingsplaats waar iedereen met vragen of zorgen rond eetstoornissen welkom is. Centraal staat zelfhulp bij eetstoornissen: mensen helpen mensen.
“Je helpt dus niet alleen Liene en ons gezin maar ook talrijke andere gezinnen die het moeilijk hebben.”
P.S. Heb je nog vragen, of wil je ons een persoonlijk bericht sturen? Gebruik dan de knop “contact.” We zullen jouw bericht zeker beantwoorden.