REDT NICO SPAEY

REDT NICO SPAEY
Josée Muysoms

Redt Nico Spaey van de mishandeling in de psychiatrie van Kortenberg

 

Nico Spaey is sinds 10/09/2020 gedwongen opgenomen in de psychiatrie van Kortenberg, nadat hij hulp was gaan vragen op de Spoed in Gasthuisberg (Leuven). Het besluit van het eerste onderzoek door de bijgeroepen psychiater was nochtans dat een gedwongen opname niet aangewezen was. 

Sinds 22/07/2022 wordt hij vastgehouden in de gesloten afdeling Sint-Agnes, waar hem onder dwang en bedreiging schadelijke medicatie wordt toegediend, waardoor hij zich langzaam voelt doodgaan.

Voor Nico Spaey en voor vele anderen betekent de psychiatrie een uitzichtloze lijdensweg en zelfs de dood, in plaats van genezing. Velen redden het niet. De getuigenissen daarover stapelen zich op.

Hoewel ik officieel de vertrouwenspersoon van Nico ben en als een moeder voor hem, mag ik als enige hem niet bezoeken. Nico heeft al elf maanden zijn eigen appartement niet meer mogen zien, blijkbaar uit vrees dat hij er mij zou kunnen ontmoeten. Ik woon namelijk op hetzelfde adres twee verdiepingen hoger. 

Ik heb alle juridische stappen uitgeput en alle instanties van hoog tot laag aangeschreven zonder enig resultaat. Nico is de wanhoop nabij. Als hij niet spoedig bevrijd wordt, is het te laat.

Hij heeft een goede onafhankelijke advocaat nodig die hem kan vrijpleiten, maar zijn bewindvoerder weigert het nodige geld daarvoor vrij te geven. 

Er liggen plannen klaar om Nico vanuit het buitenland te bevrijden. Alleen is daarvoor 10.000 euro nodig. Daarom heb ik het doelbedrag verhoogd.

http://steunactie.be/actie/redt-nico-spaey/-22493

TIEN DAGEN OUT IN KORTENBERG

In mijn e-mail aan zijn zus Ester heb ik vermeld wat de reactie van Nico Spaey was na zijn arrestatie door de politie en zijn heropname in Kortenberg. Op het moment dat ik dit schrijf (woensdag 13 september 2023, 10u20) belt Nico mij op om nogmaals zijn ellende uit te schreeuwen. Hij voelt zich moe, uitgeput, ten einde raad. Hij vraagt mij om hem te komen halen, maar hij beseft dat, als ik dat doe, hij zich toch niet aan de maffia van de psychiatrie zal kunnen onttrekken, omdat hij nogmaals door de politie naar dit oord van verderf zal worden teruggebracht met nog meer vrijheidsbeperking en nog meer medicatietoediening tot gevolg. Deze keer heeft hij naast de injectie nog orale medicatie bijgekregen en mag hij maar tot 18 uur bezoek ontvangen.

 

Nico was sinds 21 augustus 2023 bevrijd uit de psychiatrie van Kortenberg en op 6 september 2023 voor één dag en nacht bevrijd uit het PVT in Mortsel. En nu is hij voor 10 dagen, met het vooruitzicht van een heropname in het PVT verderfoord in Mortsel, “gestraft” met 10 dagen Kortenberg, omdat hij één nachtje in zijn eigen woning heeft overnacht.

 

Ik heb aan Nico’s en mijn wijkagent kunnen uitleggen wat de “zorgsector” Nico en mij aandoet. Hij was verbijsterd en zei  dat het enige dat we nu nog kunnen doen is het in de media brengen. 

 

De media? Op 6 juli 2023 heb ik een steunactie gestart: “Redt Nico Spaey”. Op 7 juli 2023 werd er anoniem 50 euro gestort. Dat leek veelbelovend, maar daar is het bij gebleven. Ik hoorde achteraf wie de weldoener was. Het was iemand die zelf de mishandeling binnen de psychiatrie jarenlang heeft moeten ondergaan.

 

Ik heb bij gelegenheid van die actie het verhaal van Nico op Facebook gezet en naar alle Belgische kranten, tijdschriften, radio- en tv-studio’s gestuurd, zonder enig resultaat.

 

Het seksueel misbruik, waarvan ook Nico Spaey niet gespaard is gebleven, heeft een halve eeuw moeten wachten eer het in de media kwam, maar krijgt nu de volle aandacht. Gisteren 12 september 2023 werd op Canvas de tweede aflevering uitgezonden van de reportage “Godvergeten”, waarin o.m. het seksueel misbruik door de Broeders van Liefde in de jaren ’50, ’60, ’70 en ’80 wordt belicht.  De congregatie heeft als reactie op de eerste aflevering op internet haar medeleven met de slachtoffers betuigd, uitdrukkelijk haar verontschuldigingen herhaald voor elke vorm van misbruik in het verleden en verzekerd dat ze er alles zal aan doen om te voorkomen dat het zich zal herhalen.

 

Het PVT in Mortsel behoort tot de vzw Organisatie Broeders van Liefde. De “machthebbers” van de zorgsector en zijn familie willen Nico tegen zijn wil in tot het einde van zijn leven daarin vastzetten. Nico heeft mij gezegd dat hij niet naar Mortsel terug wil, maar naar zijn appartement in Leuven. Maar volgens het netwerk waarin de zorgsector hem heeft vastgezet, heeft Nico niets te willen. Hij staat alleen tegenover dat absoluut  machtsblok en zijn familie waarvan hij geen begrip, hulp, steun, en echte liefde ondervindt.

 

Ja, er bestaat zoiets als een vertrouwenspersoon om een patiënt te steunen. En die is er, officieel aangesteld door de Vrederechter. Maar die wordt, tegen alle wetten en regels in, door het machtsblok van de zorgsector volledig buiten spel gezet en gehouden.

 

Hoe ver gaat de boycot? Bij mijn tweede bezoek aan Nico in Mortsel werd ik door de verpleging buitengezet. Op mijn vraag naar de reden zei men dat men de regels van Kortenberg, waar ik Nico niet op de afdeling had mogen bezoeken, doortrok.

 

Toen Nico door de politie op 7 september 2023 in Kortenberg was afgeleverd, waren zijn kleding, hygiëneproducten en laptop in Mortsel achtergebleven. Hij vroeg mij of ik ze wou overbrengen. Toen ik in het PVT in Mortsel kwam om ze op te halen, werd ik weer aan de deur gezet zonder de spullen mee te krijgen. Zijn moeder bracht een paar dagen later zijn laptop tot aan het station van Vilvoorde en vroeg mij om hem daar op te halen en naar Nico te brengen. Als reden gaf ze op dat de rugzak met de laptop voor haar te zwaar was om hem tot Kortenberg te brengen. Ik vermoed dat ze geen tijd had om haar zoon te bezoeken of geen zin om hem te ontmoeten.

                                 

Dat de mishandeling van Nico Spaey en mij zo vastgebakken zit dat zijn en mijn wijkagent suggereert om het in de media te brengen, bewijst dat de zorgsector in België niet minder dan crimineel is. Maar hoe komt het dat de media het niet opnemen? Weten ze het niet? Hebben ze de boeken niet gelezen met de vele getuigenissen over het misbruik in de psychiatrie? Of zijn ze even crimineel als de zorgsector en als de kerk die het seksueel misbruik binnen haar instituut vele decennia lang heeft verborgen gehouden en laten voortbestaan?

 

Tegenwoordig worden pedofilie en kinderporno in andere sectoren dan de kerk regelmatig in het nieuws gebracht. Hoe is het te verklaren dat de media de decennialang voortdurende onmenselijke praktijken in de psychiatrie die evenals seksueel misbruik heel veel slachtoffers maken, angstvallig blijven verzwijgen? Iedereen weet dat ze er zijn, maar omdat ze niet aan het licht gebracht worden, kan er niet mee afgerekend worden. De media zijn door het verzuim die levensbedreigende toestanden bekend te maken,  mede schuldig aan de vele slachtoffers, overlijdens en zelfmoorden in de psychiatrie.

 

De psychiatrie doet zich ten onrechte voor als wetenschap. Als ze niet op een  nieuwe, een geëigende leest wordt geschoeid, zal ze als een onderhuids voortwoekerende kanker onze maatschappij blijven verzieken tot ze implodeert. Dan kan de menselijke manier van psychische hulpverlening die hier en daar reeds opbloeit haar plaats innemen en kan Nico Spaey eindelijk gered en echt geholpen worden.

 

Josée Muysoms

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 6/07/2023 gestart
316x bekeken

Actie georganiseerd door:

Josée Muysoms

Josée Muysoms

 

Donaties

 
Toon alle donaties
op 6/07/2023 gestart
316x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog