Help ons de strijd tegen ALS te winnen!

Help ons de strijd tegen ALS te winnen!
Rudi Barthels

ALS is een meedogenloze ziekte. Onderzoek is onze enige hoop op behandeling en genezing. Steun onze strijd.

 

Toen onze club geconfronteerd werd met de diagnose van ALS van een dierbare vriendin, hebben we samen besloten ons in te zetten voor de financiering van onderzoek naar deze (nu nog) ongeneeslijke ziekte.

Samen kunnen we het verschil maken voor de 1000 mensen in België, die dagelijks vechten tegen de genadeloze impact van ALS. Deze neurologische aandoening veroorzaakt spierzwakte en verlamming, en er is dringend behoefte aan jouw steun. Elk jaar verliezen we meer dan 200 dierbaren aan ALS, en nog eens evenveel krijgen de diagnose. Voor Rotary Lanaken-Maasland zijn dit niet alleen cijfers en statistieken. 

Maar er is hoop, en jij kunt daar een cruciale rol in spelen.

Jouw bijdrage gaat rechtstreeks naar baanbrekend onderzoek, het verbeteren van het leven van patiënten en brengt ons een stap dichter bij de genezing waar we allemaal naar verlangen.

Waar gaat jouw donatie concreet naar toe?

Over ALS is nog veel onbekend. Wat vast staat is dat door verlies van zogenaamde motorneuronen langzaam maar zeker spierverzwakking en uiteindelijk verlamming optreedt, waaraan de helft van de getroffenen binnen 3 jaar na de diagnose overlijdt. ALS is een meedogenloze sluipmoordenaar.

Al 25 jaar bundelen professor Philip van Damme (UZ Leuven) en professor Ludo van den Bosch (Laboratorium voor Neurobiologie KU Leuven) hun krachten om baanbrekend onderzoek te doen naar wat ALS is en wat ALS met het menselijk lichaam doet. Een internationaal team van 35 onderzoekers werkt dagelijks samen om de oorzaken van ALS te ontrafelen. In onderstaand YouTube fragment van het team van Professor van den Bosch wordt uitgelegd wat de ziekte ALS is en wordt toegelicht wat het stamcelonderzoek van het Laboratorium voor Neurobiologie inhoudt.

Gebruik makend van humane stamcellen is het Laboratorium voor Neurobiologie steeds op zoek naar nieuwe methoden om te onderzoeken naar wat er juist fout gaat bij ALS patiënten. In Leuven loopt men voorop met de inzet van nieuwe technologieën, waaronder in de toekomst de inzet van een 3D printer om de cellen afgeleid van stamcellen te ‘printen’ zodat de complexe organisatie van de verschillende cellen betrokken bij ALS kan nagebootst worden in een cultuurschaaltje. Vervolgens zal onderzocht worden wat er fout gaat indien cellen afgeleid van ALS patiënten geprint worden en hoe deze fouten kunnen hersteld worden.

Het onderzoek en de aanschaf van dergelijke apparatuur zijn echter duur. Door de samenwerking tussen Rotary Lanaken-Maasland, ALS Liga en KU Leuven, gaat jouw donatie rechtstreeks en voor 100% (dus zonder inhouding van kosten) naar het Laboratorium voor Neurobiologie. Je draagt dus direct bij aan het onderzoek dat inzet op het winnen van de strijd tegen ALS!

Indien je wil zien hoe zo’n 3D printer eruit ziet dan verwijs ik je naar Advanced 3D cell models made easy (inventia.life). Op dit moment hebben we het toestel hier voor een demo en het doet wat we gehoopt hadden.

Met de club hebben we met verschillende acties reeds €10.000 verzameld. Om een 3D printer te kunnen financieren hebben we nog €90.000 extra nodig. Dat is het doel dat we gesteld hebben voor deze actie.

Via deze link geeft prof van Damme ook een overzicht: https://www.uzleuven.be/nl/onderzoek-de-sleutel-voor-een-betere-behandeling-van-als#onderzoek-op-verschillende-fronten

Als Rotary club zetten we ons in voor de goede doelen die ons nauw aan het hart liggen. Als je hierover meer wil weten kan je steunelkaar.be bezoeken.

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 8/11/2023 gestart
1678x bekeken

Actie georganiseerd voor:

Rotary Club Lanaken-Maasland

Rotary Club Lanaken-Maasland

Actie georganiseerd door:

Rudi Barthels

Rudi Barthels

 

Donaties

 
Toon alle donaties
op 8/11/2023 gestart
1678x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog