In de media
ASSISEN. Nabestaanden vallen elkaar in de armen na getuigenis van Scheutisten: “Ik heb Walter in zijn kist gelegd”
LEUVEN/MENEN/BRAKEL/TURNHOUT - Na drie dagen de akte en experts aan te horen, beloofde donderdag een emotionele dag te worden. De eerste getuigen kwamen aan het woord in de zaak rond de drie vermoorde missionarissen in Guatemala. De assisenzaal in Leuven zat helemaal vol en bij de getuigenissen van andere Scheutisten hielden de nabestaanden het niet droog. “Ze deden aan politiek, maar Jezus deed hetzelfde”, zei Edward Mees.

Breeënaar Carlos Colson, neef van vermoorde pater in Guatemala: “Hopelijk krijgen machthebbers levenslang”
Leuven - Ruim veertig jaar na de moord op drie Vlaamse missionarissen in Guatemala is maandag in Leuven het assisenproces gestart tegen vijf Guatemalteekse machthebbers van de toenmalige militaire dictatuur. “We hopen dat ze levenslang krijgen”, zegt Breeënaar Carlos Colson, neef van de vermoorde priester Walter Voordeckers.

40 jaar na de moord op Vlaamse paters in Guatemala start het proces
Proces 40 jaar na moord op Vlaamse paters
Meer dan 40 jaar geleden werden drie Vlaamse missionarissen vermoord in Guatemala. Walter Voordeckers en Ward Capiau zijn doodgeschoten, Serge Berten ontvoerd en nooit meer teruggezien. De hoogbejaarde mannen die hiervoor terechtstaan, zijn oud-politici en voormalige topmannen binnen de politie en het leger van Guatemala. Maar hoe belangrijk en historisch is dit proces? Michael Verhaeghe, advocaat van de nabestaanden, is te gast in de studio.

Nieuws WTV - Avondnieuws
Uitzending Nieuws WTV - Avondnieuws 4 december

"Historisch" assisenproces over moord op drie Belgische missionarissen in Guatemala gaat na meer dan 40 jaar van start in Leuven
Meer dan 40 jaar na de moord op twee Belgische missionarissen en de verdwijning van (en allicht ook moord op) een derde in Guatemala, start in Leuven het assisenproces over de zaak. Vijf Guatemalteken staan terecht voor misdaden tegen de mensheid. Geen "gewone" burgers, maar ex-ministers en voormalige toplui binnen de politie en het leger uit die tijd. Om meer dan één reden wordt het een uitzonderlijk en zelfs historisch proces.

"Heftig" en "nog altijd heel emotioneel": families van vermoorde missionarissen in Guatemala krijgen na meer dan 40 jaar dan toch proces
"Ondanks dat het 40 jaar geleden is, blijft het nog altijd heel emotioneel": voor de familie van de drie vermoorde missionarissen in de jaren 80 is het een beladen dag. Want na al die jaren start in Leuven het assisenproces over de moorden in Guatemala. "Je probeert daarmee te leven, maar het blijft moeilijk."

Broers van vermoorde missionaris in Guatemala kijken uit naar proces: “Zo is het werk van Serge niet voor niets geweest”
Vijf hooggeplaatste gezagsbekleders uit Guatemala staan vanaf maandag, meer dan 40 jaar na de feiten, voor het Leuvense assisenhof voor de moorden op drie Vlaamse missionarissen. Eén van hen was Menenaar Serge Berten. Hij zette zich in voor de armen die onderdrukt werden en bekocht dat met zijn leven. “Voor ons is dit proces niet louter symbolisch”, vertellen zijn broers Patrick en Stefaan, die de komende twee weken het proces zullen bijwonen en bij HLN herinneringen ophalen aan hun geliefde broer.

Ruim 40 jaar na gruwelmoord op Vlaamse missionarissen staan vijf ‘Beulen van Guatemala’ terecht: “Gedood terwijl ze onrecht bestreden”
Vijf hooggeplaatste gezagsbekleders uit Guatemala staan volgende week, meer dan 40 jaar na de feiten, voor het Leuvense assisenhof voor de moorden op drie Vlaamse missionarissen. Morgen wordt de jury samengesteld. Opvallend: de hoofdbeklaagde is niet alleen een voormalige minister, hij is ook net geen 100 jaar oud. Waarom heeft het zolang geduurd tot de zaak voor assisen komt? En hoe kan hun schuld, na al die jaren, nog worden bewezen? De nabestaanden leven op hoop. “We hebben het volste vertrouwen dat het Belgische gerecht alles aan het licht zal brengen.”

‘We waren op onze hoede: er doken lijken op met uitgetrokken vingernagels en verbrijzelde benen’
Meer dan veertig jaar na de moorden op drie Belgische missionarissen in Guatemala start volgende week in Leuven een bijzonder assisenproces. Vijf Guatemalteekse machthebbers van de militaire dictatuur uit de jaren 80 zullen er terechtstaan voor de ontvoering, foltering en moord op de drie Vlaamse Scheutisten. Die kozen de kant van de arme boerenbevolking en werden door het meedogenloze regime uit de weg geruimd. Hun families hopen op gerechtigheid, hoewel de beklaagdenbank wellicht leeg blijft. Humo sprak met kroongetuige Raf Allaert, de vierde Vlaamse missionaris op de dodenlijst, die net op tijd uit Guatemala kon vluchten.

Vier decennia na moord op Belgische missionarissen krijgen families een proces: “Onze ouders hebben het verlies nooit verwerkt”
Vier decennia al strijden de families van drie vermoorde missionarissen– geliquideerd door het regime in Guatemala – voor gerechtigheid. Dit najaar krijgen ze eindelijk een assisenproces. Om lokale getuigen te overtuigen om tijdens dat proces hier hun verhaal te komen doen, startten ze een geldinzameling.

Meer dan 40 jaar na moord op Kempenaar en twee collega-missionarissen volgt eindelijk assisenproces: “Verlies nooit verwerkt”
Vier decennia al strijden de families van Walter Voordeckers uit Turnhout en twee andere vermoorde Belgische missionarissen– geliquideerd door het regime in Guatemala – voor gerechtigheid. Dit najaar krijgen ze eindelijk een assisenproces. Om lokale getuigen te overtuigen om tijdens dat proces hier hun verhaal te komen doen, startten ze een geldinzameling.
