Dans les médias

Frituur Wereld

Franky en Coen: koelwagen hersteld na raketaanval en nieuwe oven

02 Aug 2023

De Brabantse frietbakkers Coen van Oosten en Franky van Hintum zijn bijna klaar voor hun dertiende Oekraïne-reis. Hun koelwagen is hersteld van de schade door een raketaanval en hebben ze een nieuwe frituuroven besteld.

Frituur Wereld
Algemeen Dagblad

Bedankfeestje Oekraïners voor frietbakkers Franky en Coen overschaduwd door onrust in Helmondse opvang

01 Aug 2023

HELMOND - Burgemeester Elly Blanksma is dinsdagmiddag op bezoek gegaan bij de Oekraïense vluchtelingen in de grote opvang in Helmond. Niet om het te hebben over de grote onrust die er is. Nee, voor een feestje met frietbakkers Franky en Coen.

Algemeen Dagblad
RTL Nieuws

Frietbakkers na raketinslag: 'Over een paar weken gewoon weer naar Oekraïne'

30 Jun 2023

Stoppen met gratis friet bakken voor burgers en militairen in het door oorlog verscheurde Oekraïne? Franky van Hintum (53) en Coen van Oosten (49) piekeren er niet over. Natuurlijk schrokken ze enorm, toen het restaurant waar ze zaten te eten dinsdag geraakt werd door een raket. En natuurlijk is het fijn om ergens dit weekend – ze zijn nog onderweg naar huis – weer te kunnen knuffelen met familie in Nederland. "Maar we gaan zeker snel terug."

RTL Nieuws
RTL Nieuws

Acht doden bij raketaanval Oekraïne, Nederlanders filmen ravage

28 Jun 2023

Bij een raketaanval op het centrum van de stad Kramatorsk in Oost-Oekraïne zijn zeker acht doden gevallen, onder wie drie kinderen. Ook raakten 56 mensen gewond. Onder de gewonden zijn de Nederlandse frietbakkers Franky van Hintum (53) en Coen van Oosten (49), die net als veel van de andere slachtoffers in een restaurant zaten te eten. Aan RTL Nieuws vertelt Van Hintum dat er sprake was van 'hevige paniek'. "Ik wilde alleen maar weg daar."

RTL Nieuws
Omroep Brabant

Frietbakkers Franky en Coen raken gewond bij Russische raketaanval

28 Jun 2023

Frietbakkers Franky van Hintum (53) uit Helmond en Coen van Oosten (49) uit Waspik zijn in de Oekraïense stad Kramatorsk gewond geraakt bij een raketaanval. De twee zaten in een restaurant te eten, toen de raket insloeg. Bij de aanval zijn zeker twee doden gevallen. "Het was zó hard."

Omroep Brabant
Telegraaf

Nederlandse frietbakkers ontsnappen aan de dood bij raketaanval in Oekraïne: ’Mensen zaten onder het bloed’

27 Jun 2023

KRAMATORSK - Twee Nederlanders die met een frietkar door Oekraïne trekken, zijn dinsdagavond geraakt door een raketaanval op een restaurant in Kramatorsk. Ze doen dinsdagavond telefonisch vanuit een hotel geschrokken en met de nodige schrammen hun verhaal na de inslag. „Het was een grote chaos, mensen zaten onder het bloed. Deze oorlog is zo zinloos.”

Telegraaf
Algemeen Dagblad

Frietbakkers Franky en Coen aan dood ontsnapt bij raketaanval op restaurant Oekraïne: ‘We gaan naar huis’

27 Jun 2023

De Nederlandse frietbakkers Coen en Franky die gratis snacks uitdelen in het oorlogsgebied in Oekraïne, hebben dinsdagavond aan den lijve de risico’s van hun liefdadigheidsactie ondervonden. Het restaurant in de oostelijke stad Kramatorsk waar ze zaten, werd getroffen door een of meer Russische raketten.

Algemeen Dagblad
VRT NWS

Nederlander Franky bakt frieten aan Oekraïense front: "Je went aan verwoeste gebouwen, niet aan heftige verhalen"

07 Mai 2023

De Nederlandse frituuruitbater Franky Van Hintum is al elf keer naar het Oekraïense front getrokken. Daar deelt hij gratis frietjes en frituursnacks uit. Hij is niet van plan daarmee te stoppen. "Vaak horen we van mensen dat het hun eerste warme maaltijd is in dagen", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

VRT NWS
Omroep Brabant

Franky en Coen bakken jaar later nog friet in Oekraïne: 'Niet los te laten'

24 Feb 2023

Toen Franky en Coen een jaar geleden met hun frietkar richting Oekraïne gingen, hadden ze waarschijnlijk niet gedacht dat het hun nieuwe thuisbasis zou worden. De mannen uit Helmond en Waspik rijden af en aan naar het oorlogsgebied. En ook nu zijn ze daar weer friet, frikandellen en kroketten aan het bakken.

Omroep Brabant
Algemeen Dagblad

Frietbakkers Franky en Coen met ‘lichte angst’ weer naar Oekraïne: ‘Je weet nooit wat Poetin van plan is’

18 Feb 2023

MET VIDEO - Terwijl een Russisch offensief in de lucht hangt, trekken Franky van Hintum en Coen van Oosten weer richting Oekraïne om friet te bakken. Ze voelen een noodzaak om naar de plekken te gaan waar de bevolking het het zwaarst heeft. ,,Mijn vrouw wil het woord ‘front’ niet horen.”

Algemeen Dagblad
Volkskrant

‘Ik durf wel te beweren dat niemand sneller friet uitdeelt dan wij’

24 Dec 2022

Franky van Hintum en Coen van Oosten rijden sinds de Russische invasie regelmatig naar Oekraïne om er friet en snacks te bakken en die uit te delen. ‘Er stonden zoveel mensen te wachten dat we nauwelijks tijd hadden om naar het toilet te gaan.’

Lees alle artikelen die zijn verschenen in de media over Franky en Coen hier.

Volkskrant
Beau

Franky en Coen bezorgen duizenden Oekraïners glimlach met portie gratis friet

09 Dec 2022

We hebben ze vaak via de ZOOM gesproken. Maar eindelijk zitten ze hier: frietbakkers Franky & Coen. De twee vrienden uit Brabant reizen sinds het begin van de oorlog met een frietkraam door heel Oekraïne. Met gratis friet en snacks bezorgen ze zo duizenden mensen in oorlogsgebied een lach op hun gezicht.

Beau
Dumpert

Bellen met de NL snackbarhelden uit Oekraïne!

25 Nov 2022

Vandaag staat DEZE video op #1 in de Toppers waarin Nederlandse patatbakkers Franky en Coen gratis friet en snacks uitdelen aan kinderen, vluchtelingen, soldaten en andere hulpbehoevenden in Oekraïne. Tijdens de VrijMiBo livestream op Twitch gingen we even bellen met deze helden! Help ook mee en DONEER HIER!

Dumpert
Hart van Nederland

Massale rijen voor frietkar Franky en Coen in Oekraïne: 'Het laat je niet los'

04 Nov 2022

Na twee weken friet uitdelen aan mensen in Oekraïne, zijn Franky van Hintum en Coen van Oosten weer terug in Nederland met hun frietkar. Eerder deelden ze al friet en snacks uit aan de grens met Polen, maar deze keer gingen ze echt het land in. "We reden door steden waar 70 procent van de gebouwen niet meer bruikbaar was door bombardementen, die beelden blijven wel hangen."

Hart van Nederland
Khalid & Sophie

Franky en Coen bakken friet voor Oekraïners

03 Nov 2022

Is het friet of patat? Aan welke kant van deze discussie je normaal gesproken ook staat, dat verbleekt in het licht van de frietenbak-actie van Franky van Hintum (53) en Coen van Oosten (49). De twee mannen werken normaal gesproken in snackbars in achtereenvolgens Helmond en Waspik in Noord-Brabant, maar reisden inmiddels al meermaals per rijdende snackkar richting de puinhopen in Oekraïne. Waar andere hulporganisaties bijvoorbeeld voor kleding en medicijnen voor de Oekraïners zorgen, helpen Franky en Coen met iets wat voor hen meer voor handen en dus tastbaarder is: friet, frikandellen, kroketten en kipcorns. 

Khalid & Sophie
NOS

Hongerige Oekraïners dolblij met gratis Brabantse friet

27 Oct 2022

Normaal gesproken werken frietbakkers Franky en Coen in een snackbar in Waspik. Maar nu staan ze met hun rijdende frietkar in Oekraïne. Daar bakken ze de hele dag gratis friet voor alle mensen die er wonen. Zo ook in de verwoeste stad Boetsja.

NOS
Telegraaf

Friet bakken aan de frontlinie: ‘Wilden iets voor ze doen’

26 Oct 2022

Brabanders Franky en Coen zijn op missie in Oekraïne. Niet met geweren in hun hand, maar bakjes friet en snacks. De frietbakkers hopen zo de plaatselijke bevolking een hart onder de riem te steken in deze moeilijke tijd. Helmonder Franky legt uit hoe de actie op gang gekomen is.

Telegraaf