Sint-Jan in keramiek, het behouden waard!
behoud van het kunstwerk ‘Sint-Jan’, van kunstenaar Piet Killaars en herplaatsing hiervan bij onze nieuwbouw.
Zoals veel (oud)leerlingen, (oud)collega’s en inwoners van Hoensbroek en omstreken weten ondergaat het Sint-Janscollege Hoensbroek momenteel een rigoureuze vernieuwbouw. Van het oude schoolgebouw dat deels stamt uit de jaren zestig en zeventig is straks zo goed als niets meer over. Ondanks het feit dat een klein deel van ons oude schoolgebouw als basis terugkeert in de nieuwbouw, zal het oorspronkelijke gebouw, waar velen goede herinneringen aan hebben, volledig verdwijnen. Het nieuwe Sint-Jan is een compact en duurzaam gebouw dat erop gericht is om de komende decennia modern onderwijs te bieden aan leerlingen en docenten alle mogelijkheden te geven om dit onderwijs vorm te geven.
In de afgelopen periode hebben er volop bouwwerkzaamheden plaatsgevonden op ons schoolterrein. Dit zorgde regelmatig voor uitdagingen omdat het onderwijs naast het bouwterrein gewoon doorging. Inmiddels is nieuwbouwdeel een klaar en geven we reeds lessen in dit nieuwbouwdeel. Nieuwbouwdeel twee wordt op dit moment gerealiseerd.
Tussen de start van de bouwwerkzaamheden in 2022 en nu is de wereld grondig veranderd wat mede effecten heeft gehad voor de bouwwereld en met name de financiering van bouwprojecten onder druk heeft gezet. Het gevolg voor onze vernieuwbouw is dat de financiële middelen die voor de bouw van onze school gereserveerd zijn, volledig opgaan aan het realiseren van de vernieuwbouw. Helaas is het behouden van de monumentale kunst, die op dit moment op meerdere plekken in onze oudbouw verwerkt is, dan sluitstuk. We willen echter dolgraag het kunstwerk ‘Sint-Jan’, een keramiekreliëf gemaakt door kunstenaar Piet Killaars dat geplaatst is aan de te slopen voorgevel, behouden en terug laten komen op het schoolterrein, zodat daarmee ook een koppeling gemaakt kan worden naar het oude gebouw en de historie van onze school in deze regio.
De kosten die met het behoud van dit kunstwerk gemoeid zijn, zijn aanzienlijk. In totaal gaat het om naar schatting ongeveer € 50.000,- voor het verwijderen van het kunstwerk van de huidige gevel, het schoonmaken van het keramiekreliëf en het bouwen van een muur en herplaatsen van het beeld op het voorterrein bij de nieuwe hoofdingang. Een eerste startbedrag is inmiddels geschonken door de gemeente Heerlen, maar er zijn beduidend meer financiële middelen nodig om het beeld ook echt te kunnen behouden, vandaar dat we nu een actie opzetten om het beeld via een crowdfunding-actie te redden voor onze school en de regio.
Ik hoop van ganser hart dat veel (oud)leerlingen en hun ouder(s)/verzorger(s), maar ook (oud)personeelsleden van onze school en alle anderen die het Sint-Janscollege een warm hart toe dragen bereid zijn om deze actie te ondersteunen.
Ik wil u bij voorbaat danken voor uw bijdrage waarmee we er samen voor zorgen dat dit bijzondere kunstobject behouden blijft.
Drs. F.K.J.T. Erfkemper
Rector Sint-Janscollege Hoensbroek
Mises à jour
Collecteurs
Campagne organisée pour:
Sint-Janscollege Hoensbroek
Het Sint-Janscollege is een school met ruim 1100 leerlingen en 100 personeelsleden, gelegen in het hart van Parkstad-Noord.
Wij bieden onderwijs aan op havo- en vwo-niveau en kennen daarnaast een bloeiende TTO-afdeling. Onze school staat voor degelijk klassikaal onderwijs waarbij we gebruikmaken van de laatste inzichten over wat goed werkt in de onderwijspraktijk. We vernieuwen wel, maar experimenteren niet met onze leerlingen. We begeleiden leerlingen naar meer zelfstandigheid door het aanbieden van KeuzeWerkTijd (KWT). Hierbij kunnen leerlingen zelf inschrijven voor vaklessen of inschrijven voor ondersteuningslessen. Ook hebben we veel aandacht voor internationalisering. We willen dat onze leerlingen als verantwoordelijk burger in een steeds sneller veranderende wereld hun weg kunnen vinden.
Samen vormen wij Sint-Jan en met elkaar zorgen we voor een veilige leeromgeving.