Steun snellere bestrijding v/d Aziatische Hoornaar en bescherm de honingbij

Steun snellere bestrijding v/d Aziatische Hoornaar en bescherm de honingbij

om sneller een nest van Aziatische Hoornaar op te sporen is specifieke zendapparatuur nodig en net dit kost behoorlijk veel.

 

Zoals iedereen weet is de Aziatische Hoornaar een gevaarlijke wesp die voor onze biodiversiteit een grote bedreiging vormt. Hun dieet bestaat uit voornamelijk honingbijen (60%) en alle andere insecten (40%). 1 nest eet naar schatting tot 13kg aan insecten per jaar. 

Men schat dat er in vlaanderen momenteel gemiddeld 1 nest per vierkante kilomter is en dat zal over 3-4 jaar uitbreiden tot 15 a 20 nesten per vierkante kilometer. Elk nest produceert 500 nieuwe koninginnen die in oktober uitvliegen… Katastrofaal dus! Elk nest die we tijdig vernietigen is een drama voor volgend jaar vermeden. 
Om dat te voorkomen is het van belang dat zo veel mogelijk nesten opgespoord en vernietigd word. 

Vandaag is dat een zeer tijdrovende opdracht. Doormiddel van meerdere wiekpotten met lokstof en daarbij vliegrichting x vliegtijd te combineren kan je een perimeter aanduiden waarin ze zich zouden moeten bevinden. Dan begint het zoeken naar een goed gecamoufleerd nest. Dit kost echter 10 tot 30 manuur per nest. Onbegonnen werk dus om ze allemaal te vinden. 

Er is ook aan andere optie. Namelijk een Aziatische Hoornaar voorzien van een antenne met microchip. Dat ultra kleine zendertje weegt amper 150 milligram. 

Met de nodige zendapparatuur kan je de wesp volgen tot aan zijn nest en in slechts enkele uren (inclusief voorbereiding) kan je het nest succesvol vinden. Dan volgt eerstdaags een vernietiging ervan. 

Ik heb hiervoor eind september een opleiding gevolgt om hiermee te leren werken. Echter is de prijs het grote probleem. 

De biotracker (ontvanger) + antenne en enkele belangerijke atributen kosten meer dan 3000euro. Daarnaast heb je de microchip met antenne nodig, 1 per zoekactie (dus 1 per nest) en deze kost 85euro per stuk.

Ik ben bereid samen met een aantal collega imkers hier tijd in te investeren maar we zoeken mensen die ons willen helpen bij de aankoop van het materiaal. 

We zijn dus opzoek naar fondsen voor de aankoop van het ganse pakket + 10 zenders met microchip om al 10 nesten te kunnen opsporen. Mocht de actie meer opbrengen dan het gevraagde bedrag word dit integraal gebruikt om extra zenders aan te kopen. 

Daarom deze steunactie zodat we hopelijk snel kunnen overgaan tot het aankopen van het nodige materiaal en onze regio terug vrijwaren van de Aziatische Hoornaar.

Niet alleen de honingbij en andere insecten zijn in gevaar. Ook de mens. Dit jaar zijn al meerdere steekincidenten in het ziekenhuis geëindigd en ondertussen zien meer en meer mensen de Aziatische Hoornaar aan de tuintafel op zoek naar suikers en eiwitten. In Frankrijk waar de Aziatische Hoornaar zich al langer gevestigd heeft vallen er elk jaar tientallen doden. 

U steun is dus van groot belang.

Zelf met een gift van 5euro maak je al een verschil!

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 2/10/2023 gestart
2608x bekeken

Actie georganiseerd door:

Thierry Buysse

Thierry Buysse

 

Donaties

 
Toon alle donaties
op 2/10/2023 gestart
2608x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog