De actie is voorbij zijn einddatum.

Steun en behoud 't Knekelhuisje Uden

Steun en behoud 't Knekelhuisje Uden
Jeroen Kuitert

Help het behoud van cultureel erfgoed: Knekelhuisje Uden

 
Actie loopt tot 30/10/2021

Doneren is niet meer mogelijk

De afgelopen zes jaar is een groepje vrijwilligers druk bezig geweest om in hun vrije tijd 't Knekelhuisje te restaureren. 't Knekelhuisje is cultureel erfgoed waarvan de bedoeling is dat het wordt teruggegeven aan de bewoners van Uden en omstreken, door bijvoorbeeld het beschikbaar stellen van een plek voor beginnende kunstenaars om hun talent tentoon te stellen, een vergaderruimte te bieden en als locatie voor trouwfoto's te dienen. Help ons de laatste loodjes te financieren zodat we onze deuren kunnen openen voor de gemeenschap en bezoekers!

Historie

't Knekelhuisje is gebouwd in 1908 als mortuarium met werkplaats. Het is tot 1964 in gebruik geweest als lijkenhuisje, waarna het tot de jaren ‘80 gebruikt werd als opslagplaats voor de spullen van de Pastoors, Kapelaans en Dienstmeiden. Hierna was het de opslagplaats van opgegraven botten (knekels) ten behoeve van de bouw van de Odiliaflat. Dit kwam omdat deze bejaardenappartementen gebouwd zijn op de grond van de oude begraafplaats. De Udense gemeenschap heeft dit huisje toen " ’t Knekelhuisje " genoemd. De gevonden botten zijn opnieuw begraven achter de Sint-Petruskerk.

De laatste paar jaren werd het huisje gebruikt als opslagplaats voor diverse werkgroepen waaronder de Trap-In, maar raakte het langzaam in verval, totdat in 2014 't Knekelhuisje zou worden afgebroken en het Gilde van Uden het wilde redden. 

https://www.bd.nl/uden/knekelhuisje-in-uden-niet-tegen-de-vlakte~ace4218a/

Na verwerving in 2015 is het Gilde begonnen met de restauratie van 't Knekelhuisje in de meest originele staat comform haar bouwtekeningen, maar met een moderne twist als elektriciteit, een toilet etc.

Waar het een kleine tegenslag kreeg toen bouwmeester Jeroen Kuitert corona kreeg aan het begin van 2020, hebben een aantal vrijwilligers toch opnieuw de handen uit de mouwen gestoken om 't Knekelhuisje in ere te herstellen. Hier zijn echter nog een paar dingen voor nodig.

https://www.bd.nl/uden-veghel-e-o/knekelhuisje-uden-herrezen-projectleider-lag-er-bijna-zelf-in-door-corona~a54764d3/

De laatste loodjes

Met uw donatie kunnen wij zo snel mogelijk (hopelijk najaar 2021) onze deuren openen voor de bewoners van de gemeente Uden en bezoekers! We willen een laagdrempelige locatie zijn voor beginnende kunstenaars, een museum voor Udenaren en een vergaderruimte voor stichtingen en werkgroepen.

Wat moet er nog gedaan worden?

 • Een aanpassing voor rolstoelgebruikers
 • Keukenblok met uitrusting
 • Elektriciteit
 • Wi-Fi aansluiting
 • Beamer
 • Kasten
 • Beveiligingscamera's
 • Beplanting
 • Smeedwerk
 • Inboedel (tafels, stoelen etc.)
 • Brandveiligheidsvoorzieningen
 • Vitrines en andere mogelijkheden om kunst tentoon te stellen

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 12/07/2021 gestart

Actie georganiseerd voor:

Stichting 't Knekelhuisje Uden

Stichting 't Knekelhuisje Uden

Actie georganiseerd door:

Jeroen Kuitert

Jeroen Kuitert

 
Actie loopt tot 30/10/2021

Doneren is niet meer mogelijk

Donaties

 
Toon alle donaties
op 12/07/2021 gestart