Save Fretsy in Lombok

Save Fretsy in Lombok

Wat een trip naar de waterval moest worden, werd een nachtmerrie.

 

19 oktober 2023 ontmoete ik Fretsy, een spontane, vriendelijke, goed Engelssprekende en enthousiaste man die de komende week mijn driver en guide ging worden. 
Na geïntroduceerd te zijn bij familie en vrienden van hem, want ik had gevraagd naar het authentieke Indonesische leven gingen we op maandag 23 oktober om 9h naar de watervallen.

Ik had een auto gehuurd en hij ging rijden en me alles tonen.
Omdat het dichtstbijzijnde tankstation niet de ‘gewone’ benzine had, enkel de volgens hem de ‘te dure’ zijn we verder doorgereden naar een ander tankstation.

Politie controle na het tankstation en onderweg naar de watervallen. Met goede muziek op de radio en meezingend duikt er plots een vrouw op vanachter een auto in de tegenstelde richting. 
Ik roep owh stop en hij stopt en wijkt uit. 
Zij is aan het lopen en kijkt onze richting spijtig genoeg niet uit. 
Ze kijkt naar haar zoon die wat verder staat te wachten met de brommer. Dit alles gebeurde tussen de bank aan de linkerkant en een foodshop aan de rechterkant. 
 

Ondanks de poging om uit te wijken raakt de auto haar toch nog. 
Ik zei om ons veilig langs de kant te parkeren en te wachten. 
Ik liep naar haar om haar te gaan helpen. Verwachtende dat er niet veel aan de hand ging zijn. Maar zij was echter duidelijk overleden.

7u later zijn we te weten gekomen dat er ook een 2de auto haar hoofd heeft meegehad nadat wij haar hadden aangereden. 
Dit heeft waarschijnlijk voor de fatale botsing gezorgd maar die lichte vracht auto is doorgereden. 
 

De politie laten bellen, de politie is in de auto gestapt, ik had Fretsy enkel gezegd dat hij ok is en gaat zijn en dat het buiten niet ok is.
En het contact laten afzetten.  (38°C buiten) 
Met de politie op de achterbank zijn we naar het dichtstbijzijnde politiekantoor gereden. 
In de auto hebben we al een paar keer ons verhaal gedaan. 
Bij aankomst nog een paar keer. 
Dan kwam er rond 12h politie van het hoofdkantoor en nogmaals alles uitgelegd nu ook tegen iemand die wat Engels kon. 
Tekeningen gemaakt en dan werd er gezegd dat Fretsy 34-48h ging moeten blijven bij de politie maar dat ik mijn weg mocht verder zetten naar de watervallen. Ik heb vriendelijk geweigerd, uit respect voor het slachtoffer alsook was ik volledig in shock en wou ik ook Fretsy zo niet achterlaten.

En heb daar echt goed aan gedaan, want dan in het hoofdkantoor werd ik nogmaals ondervraagd. 

De dag erop, dinsdag werden we verwacht om naar de begrafenis te gaan van Madianten (het slachtoffer) dit was een islamitische begrafenis in een klein klein dorpje. 
Uit respect en omdat ik ook graag een ander beeld wou overhouden dan het laatste dat ik me herinnerde op de grond ben ik graag mee gegaan.  We zijn heel respectvol onthaald en er was (gebruikelijk) een ceremoniële maaltijd en ook onderhandeling over hoeveel geld de familie wilt van de ‘dader’ men moet betalen voor alle familie leden die 9 dagen rouwen en daardoor niet kunnen werken. 

De politie is ook meegegaan voor alles uit te leggen en ook om de onderhandelingen te starten. 
Heel respectvol.

Een week later gingen we terug naar de politie met het idee dat er een onderhandelingspapier getekend was door de familie met een bedrag alsook dat die dag alles kon afgehandeld worden. Echter was toen pas het onderzoek begonnen. 3,5u ondervraagd, gefilmd en alles erop en eraan. Dan Fretsy 30min binnen. En toen mochten we gaan. Echter had de familie nog geen bedrag doorgegeven, 3 dagen later had dan de familie 20 miljoen Roepie gevraagd en werden de onderhandelingen terug met de politie en de familie gestart. 

Tot op heden (3weken later is er nog steeds geen negotiatie papier getekend door de familie. Na 1 week was het 26 miljoen die er gevraagd werd.)
Elke dag dat de zaak niet afgehandeld is kan Fretsy niet werken want ze houden zijn rijbewijs zolang de zaak niet afgesloten is. 
Alsook de auto houden ze in beslag.

Elke dag dat de auto niet kan rijden moet er huurgeld betaald worden, alsook zullen de kosten voor het herstel ook grotendeels verhaald worden.  970.000 per dag 

Het huidige kostenplaatje is nu al 4699,11 euro. 
Ik hoop dat alles zo snel mogelijk afgehandeld kan zijn zodat Fretsy terug aan het werk kan en zijn lening voor zijn huis en andere kosten kan betalen en dat hij niet op straat komt te staan.


Ik heb alreeds 1000euro gegeven zodat hij zijn lening, zijn Elektriciteit en water en eten kon betalen. 

Ik heb spijtig genoeg wel geen extra marge om nog meer te kunnen helpen. 

Vandaar dat ik deze oproep doe. 


Hij beschikt tot maart over een Europese bankkaart zodat hij aan het geld kan dat er geschonken wordt. 

Zijn 2de bron van  inkomsten is live zanger zijn in hotels, restaurants enz… Maar zonder auto kan de geluidsversterking en zo niet vervoerd worden.

Help je me Fretsy te helpen?
Ik ben hier super dankbaar voor!!

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 14/11/2023 gestart
394x bekeken

Actie georganiseerd door:

Celia Bouche

Celia Bouche

 

Donaties

 
Toon alle donaties
op 14/11/2023 gestart
394x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog