Red 6 ha bos, doe mee met Vrienden van de WA Hoeve

Red 6 ha bos, doe mee met Vrienden van de WA Hoeve
Maria van den Boer

Een prachtig natuurgebied in Den Dolder zal verdwijnen door 6 ha boskap: Steun ons met een donatie voor juridische hulp

 

Urgente actie. Vrienden van de WA Hoeve gaat samen met Stichting Beter Zeist in beroep bij de Raad van State. 

Bossen zijn ecosystemen, met planten en dieren die van elkaar afhankelijk zijn. De Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder is zo'n bos, met unieke planten en diersoorten. Zoals de andoornbij op de foto hierboven. 

Dit gebied op de Utrechtse Heuvelrug is cultuurhistorisch erfgoed. Het zal binnenkort verdwijnen als de gemeente Zeist haar zin krijgt. Volgens de plannen moet 6 ha bos worden omgehakt, dat zijn duizenden bomen.

Wij als "Vrienden van de WA Hoeve" hebben er alles aan gedaan om met de gemeente tot een alternatief te komen. Vergeefs. Ons rest alleen nog een beroep bij de Raad van State, die we samen met Stichting Beter Zeist in gang hebben gezet. Daarvoor hebben we juridische hulp nodig en dat is niet goedkoop. 

Help ons daarom met een donatie: iedere euro is welkom.

            EN DEEL DE ACTIE OP SOCIAL MEDIA 

Wat maakt deze gebied bijzonder? 

De WA Hoeve, als oud GGZ terrein, ligt midden in beschermd natuurgebied, dat meer dan een eeuw met rust gelaten is, Loof- en naald bossen, heide, eeuwenoude heuvels met groot reliëf, brede wildroutes dwars over het terrein, weide en akkers. Er zijn veel zeldzame planten en dieren te vinden: Van havik, nachtzwaluw en marter tot aan andoornbij, komkommervlinder en neushoornkever: het is er allemaal. 

Onherstelbare schade

De gemeente Zeist wil de WA Hoeve omvormen tot een bruisend gebied met meer dan 400 woningen, villa's en bedrijven. De natuur van de WA Hoeve en ver daaromheen  zal onherstelbare schade oplopen door de aanleg van wegen, parkeerterreinen, geluid, drukte en vervuiling.

Met het kappen verdwijnen niet alleen bomen, maar hele ecosystemen. Het plan is bizar tegen het licht van de klimaat- en natuurcrisis, onbegrijpelijk met het oog op de natuurhistorische waarde, splijt het dorp Den Dolder en lost met het aantal villa's en dure appartementen het woningprobleem niet op. Ondanks steun van velen, onze succesvolle petitie en een serieus alternatief plan (wel bouwen, maar minder grootschalig) zet de gemeente door. 

Stop het verdwijnen van de bossen

Neem een kijkje op onze website: www.vriendenvandewahoeve.nl, of neem contact met ons op. Maar vooral: Help ons de bossen van de WA Hoeve te beschermen, en steun ons met een bijdrage ! 

Hartelijk dank. 

 

foto boven, Andoornbij op de WA Hoeve, José Bleeker. 

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 17/05/2024 gestart
1386x bekeken

Actie georganiseerd voor:

Vrienden van de WA Hoeve

Vrienden van de WA Hoeve

Actie georganiseerd door:

Maria van den Boer

Maria van den Boer

 

Donaties

 
Toon alle donaties
op 17/05/2024 gestart
1386x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog
 
Andere acties in: Hulp
Misbruik melden