Mijn Hersteltraject
Retraite voor mensen met een eetstoornis die doorgaat in de Ardennen (week in de paasvakantie)
Na een jarenlange strijd tegen boulimia heb ik een jaar geleden beslist om het gevecht aan te gaan om hier eens en voor altijd van te herstellen. Ondertussen volg ik ambulante therapie in het UZ Gent, centrum voor eetstoornissen en word ik opgevolgd door een diëtiste. Soms heb ik het gevoel dat ik op de goeie weg ben maar sommige dagen voel ik mij vastzitten en wou ik dat ik eventjes kon vluchten van alle drukte hierrond. Via lotgenoten waar ik veel steun van krijg, heb ik de tip gekregen om een retraite te volgen speciaal voor mensen met een eetstoornis, waar zij dit heel positief hebben ervaren. Mijn therapie en ook deze retraite is niet gratis. Voor een week dit te volgen is de kostprijs 800 euro.
Ik werk 7 op 7 waar ik in het weekend nog 2 flexijobs doe om ervoor te zorgen dat mijn kinderen niets te kort hebben, voor mijn zoon die volgend jaar naar de universiteit gaat om zijn droomrichting te gaan volgen, sta ik er zo goed als financieel alleen voor.
Mensen die mij kennen, die weten dat eerst aan de anderen denk en ervoor zorg dat zij gelukkig zijn en niets te kort hebben. Maar het is nu nodig dat ik aan mezelf denk, om mij gelukkig te maken. Ik hoop dat deze retraite mij hier mee kan helpen.
Ik besef dat dit geen weekje vakantie is, maar wel waar ik eventjes rust kan vinden en in een juiste omgeving geconfronteerd worden met mijn ziekte.
De organisatie ‘Espoir’ stelt de retraite op deze manier voor: Tijdens onze retraites willen we jou even uit de omgeving halen. Even weg uit het heftige dagelijkse leven, even bekomen, loslaten en tot jezelf komen. We focussen op onszelf, onze eigen gevoelens, lichamelijke (on)gemakken, tevredenheid maar ook onze eigen frustraties. Het gaat om tijd nemen voor jezelf en jouw herstel. Even nee kunnen (mogen!) zeggen tegen alles buiten jou.
Helpen jullie mee zodat ik dit kan volgen? Kleine beetjes helpen en doen soms heel veel!
Ik ben jullie eeuwig dankbaar!
Joke Vanackere
Updates
Collectanten
Actie georganiseerd voor:
Espoir
ONZE VISIE
Wij willen graag het ontbrekende stuk in de begeleiding van eetstoornis herstel opvangen. Dit doordat we hebben gemerkt uit eigen ervaring waar het fout loopt, of we het gevoel hebben dat we niet meer kunnen doen. Want herstellen van een eetstoornis heeft tijd nodig en vaak ook intensieve begeleiding. Want als het zo simpel was als eet gewoon wat meer of wat minder, dan gebeurde dit al.
We geloven dat je kan genezen van een eetstoornis en dat je kan leren om terug je zelf graag te zien. Dit niet door jezelf te verheerlijken, maar wel door een positieve en/of neutrale kijk op jezelf te krijgen. We geloven dat je je relatie met eten terug kan herstellen en dat je terug kan leren om te genieten van eten zonder schuldgevoel. En dat je terug kan leren om naar je lichaam te luisteren, zonder constant te denken wat dit zal doen met de weegschaal.
Het lijkt misschien een utopie, maar het lukt. Niet alleen hebben we het bewijs bij ons rondlopen, maar we hebben ook al andere mensen geholpen dit te vinden. Om de vrijheid terug te vinden en ook jezelf terug te vinden.
We hebben een holistische visie en dit betekent dus dat iedereen apart bekeken wordt. We kijken naar jouw specifieke situatie en hoe we jou het best kunnen helpen. We analyseren ook welke gedachten er allemaal in je hoofd zitten en hoe die daar gekomen zijn. En we gaan na welke hulp je allemaal nodig hebt. Want iedereen is uniek en iedereen is anders, daarom dat we geloven in een persoonlijke aanpak met veel overlegmomenten erbij. Zo dat je niet het gevoel hebt dat je overal je verhaal opnieuw moet doen, maar dat we samenwerken om je herstel op gang te krijgen.
Naast jou helpen, is er ook plaats voor je omgeving. Want we kunnen niet alleen je vangnet zijn, daarvoor hebben we je omgeving ook zo hard nodig. Daarom is het belangrijk dat er ook voor de omgeving hulp is en we dit samen kunnen bekijken. Want je vangnet is maar zo sterk als de mensen die het dragen. Dus we willen dit ook zo sterk mogelijk maken, waardoor je de ondersteuning krijgt die je nodig hebt.
De samenwerkingen zijn steeds met gelijkgezinden en we delen onze ervaring ook met elkaar. Niet alleen van jou, maar ook wat we geleerd hebben op bijscholingen, eigen ervaringen en dergelijke. Op die manier ben je zeker dat je de hulp krijgt die momenteel gezien wordt als datgene dat kan helpen.