Hippotherapie voor mensen met een beperking

Hippotherapie voor mensen met een beperking

Therapie met paarden voor mensen met een fysieke, sociale, emotionele, mentale beperking die het financieel moeilijk hebben.

 

Sinds 2011 geef ik Hippotherapie aan mensen met allerlei beperkingen. In 2015 hebben we onze vestiging te Gooik geopend met binnenpiste zodat we de mogelijkheid kunnen bieden om het hele jaar door therapie aan te bieden. Dit was een enorm gemis op onze vorige locatie gezien het Belgische regenweer.

Voor onze opening ging ik op pad om alle zorgvoorzieningen in de buurt te bezoeken en hen uit te nodigen op onze opendeur. Hier kwamen zeer mooie samenwerkingen uit die ondertussen reeds 9 jaar lopen en uitgebreid zijn naar extra deelnemers en nieuwe voorzieningen. Ondertussen zijn we ook met een fantastisch team van 3 therapeuten en enkele vrijwilligers.

Na een jaar of 3 ondervonden we dat een deel van de patiënten niet meer naar de hippotherapie kwam. We namen contact op met de directieleden van de voorzieningen om in dialoog te gaan omtrent de reden hiervan. Het resultaat van deze gesprekken was dat de budgetten voor personen met een beperking aangepast werden en vele patiënten geen middelen meer hadden om de hippotherapie te betalen. We waren enorm geschrokken hierdoor. We hadden 2 keuzes: Onze werking stopzetten of een oplossing zoeken. We zijn met verschillende mensen gaan praten en alle mogelijkheden overwogen. 

De keuze kwam om een VZW op te richten, namelijk VZW SL-Stable Op Stap. We gaan met de mensen op stap met de paarden en willen hen een opstap bieden naar een betere levenskwaliteit. We laten hen ervaren dat ze ondanks hun beperking wel heel veel dingen kunnen (zoals bvb een paard besturen). Ze ervaren liefde en genegenheid. Ze maken sociale contacten. Ze leren zorg dragen voor dieren en elkaar. We bieden ook projecten rond begeleid werk aan. 

Dit jaar hebben we eveneens een lift geplaatst voor rolstoelgebruikers zodat ook zij makkelijk op het paard kunnen en kunnen genieten van de magische ervaring te paard. Niet kunnen stappen, maar wel kunnen paardrijden.

Onze volledige werking draait op basis van subsidies en steun van mensen die geloven in ons project. We organiseren ook allerlei activiteiten zoals een snoepverkoop, ontbijt op de weide, we staan jaarlijks op Flanders Horse Expo waar we demo's geven en ook dit jaar een volledige dag georganiseerd hebben voor 170 mensen met een beperking die een heel belevingsparcours doorlopen hebben en konden genieten van de beurs.

Dankzij de middelen die we inzamelen kunnen we de hippotherapie zeer low-cost of zelfs gratis aanbieden aan ongeveer een 100 patiënten per week.

Jammer genoeg wordt het steeds moeilijker om subsidies te verkrijgen en middelen te verzamelen dus onze zoektocht naar mensen die in ons project geloven en ons wensen te steunen blijft zeer actief.

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 18/05/2024 gestart
250x bekeken

Actie georganiseerd door:

Stefi Lejeune

Stefi Lejeune

 

Donaties

 
Toon alle donaties
op 18/05/2024 gestart
250x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog