HELP SIMON DE KERST DOOR.

HELP SIMON DE KERST DOOR.
Deel deze actie via:

Simon stond zojuist in de telegraaf. Opgelicht vlak voor kerst. €82.000 euro weg. https://www.telegraaf.nl/c/1113137217/

 

Doneer Wees de eerste om deze actie te steunen!

Beste mensen.

Iedereen heeft het in deze tijd moeilijk.

Alles word duurder en sommigen komen niet meer rond.

Nou lees ik net een verhaal van Simon, in de telegraaf.

Opgelicht door 2 nep politieagenten voor €83.000 euro.

Hoe triest is dit vlak voor de kerst?

Laten we Simon helpen.

De link naar het artikel in de krant.

https://www.telegraaf.nl/c/1113137217/ (premium artikel dus niet leesbaar zonder abonnement!! Zal de tekst hier kopieren)

WIJDENES - Twee mannen hebben met een gehaaide babbeltruc de bankrekeningen van Simon Eg (84) uit Wijdenes geplunderd. Van zijn lopende en zijn spaarrekening is totaal 83.000 euro gestolen.

„Ik hoop dat die hufters gepakt worden”, zegt Simon Eg. Hij begrijpt nog niet waarom hij zich liet verleiden om zijn bankpassen en bankpaslezer af te staan, waardoor er nu 83 mille van zijn bankrekeningen is verdwenen.

 

„Het is een rare wereld waarin we leven”, stelt Eg daags na de oplichting vast. Thuis in zijn huis aan de Kerkbuurt doet hij zijn verhaal. „Dat dit mij kon gebeuren, dat had ik nooit verwacht. Ik heb bij de mariniers gezeten en ben jarenlang voorzitter van de EHBO in West-Friesland geweest. En dan gebeurt dit.”

Hij wijst naar een kussen op de bank met de afbeelding van zijn vrouw Truus die enkele jaren geleden plots overleed. „Als mijn Truus er nog geweest was, dan was dit nooit gebeurd.”

Telefoontje

 

De truc om hem erin te luizen begon dinsdagochtend met een telefoontje. „Een man, die zei dat hij van de politie was, waarschuwde mij dat inbrekers bezig waren om geld te stelen van mijn bankrekeningen. Hij kwam vervolgens met een jongeman ook bij me langs om nogmaals te waarschuwen dat dit zou gaan gebeuren.”

De man noemde zich Alex Hendriks en gaf ook zijn telefoonnummer aan Eg. „Ik heb hem nog een paar keer gebeld en dan nam hij steeds direct op en zei ’Met Alex’. Dus dat vertrouw je dan. Hij was 40-50 jaar schat ik en de jongeman die mee was zou zijn zoon zijn. Die schat ik op 16-17 jaar. Als je zo’n hufter bent, waarom zou je dan ook je zoon meenemen, dacht ik later nog.”

BEKIJK OOK:

Shoppen met gestolen pinpas bejaard Haags echtpaar: tot 21 maanden cel

Zo ver was het nog niet toen de babbeltruc nog in volle gang was. „Ze waren van de recherche, vertelden ze. En waren zogenaamd op de hoogte dat mijn bankrekeningen gisteravond geplunderd zouden worden. Om de daders te pakken vroegen ze mij telefonisch om mijn bankpassen en de reader in een enveloppe te stoppen. Die haalden zij vervolgens bij mij thuis op.”

 

De daders belden hem ’s avonds nog op. Eg: „En vertelden mij dat ze die klootzakken gepakt hadden.” In werkelijkheid waren deze mannen juist die klootzakken die met behulp van de bankpassen en de paslezer 83.000 euro van de Raborekeningen van Eg naar zichzelf hadden overgemaakt. Dat moet ergens in het begin van de avond zijn gebeurd.

Nog 6500 euro

 

„Ik belde gisteren na twaalven ’s nachts nogmaals het nummer dat die Alex had gegeven”, vertelt Eg. „Nu nam er een hele andere man op en die zei zijn naam ook niet. De oplichters hadden zijn naam en telefoonnummer gebruikt. Op mijn lopende rekening staat nu nog vijfduizend euro en op mijn spaarrekening nog vijftienhonderd euro. De rest is weg.”

Achteraf begint het de Wijdenesser te dagen hoe hij erin is gestonken. „Het gaat zo gehaaid. Je gaat er gewoon in mee, als in een soort hypnose. Je gaat toch niet inbreken bij iemand die niets heeft, denk ik nu. Ze moeten geweten hebben dat ik geld had.”

Oproep voor getuigen

 

Van alle kanten is er hulp. De politie is dinsdagavond met twee agenten bij hem langs geweest om uitgebreid te noteren wat er precies is gebeurd. Zijn dochter Annette plaatste snel een bericht op Facebook met de oproep voor mensen die iets gezien hadden of camerabeelden hebben, dit aan de politie te melden. Ook haar zoon Ronnie probeert zijn opa te helpen. „Ik wil van a tot z weten wat er gebeurd is en achter het geld en de boeven aangaan”, vertelt hij. „Dit is echt bizar.”

BEKIJK OOK:

Wat heb je aan cyberpolis? ’Babbeltruc met duizenden euro’s schade zelden vergoed’

Politiewoordvoerder Derk Burger laat weten dat het onderzoek naar de hondsbrutale oplichting in Wijdenes loopt. „Rond zeven uur ’s avonds zijn de bankpassen en de reader van deze man bij hem thuis opgehaald. De twee mannen deden zich voor als politieagenten die bezig waren met een onderzoek omdat men bezig was de bankrekeningen van meneer leeg te halen.”

De oplichting staat volgens Burger bepaald niet op zich. „Wij zien vaak gebeuren dat oplichters het vertrouwen van slachtoffers winnen door zich voor te doen als een instantie als de politie of de bank. En vervolgens blijken het ordinaire boeven. Dit zijn altijd akelige verhalen. We kunnen mensen niet vaak genoeg waarschuwen dat politie en bank nooit zo te werk gaan.”

Coulance

 

De kans dat Simon Eg geld terugkrijgt van zijn bank nu hij voor 83.000 euro is opgelicht is volgens Freek Groenendijk nul. Groenendijk is voorzitter van de Stichting Gedupeerden Internet Bankrekening Oplichting (GIBO) die slachtoffers van oplichtingszaken helpt. Voor Eg is het te hopen dat de politie de daders én de afgepakte 83 mille weet te achterhalen. Anders vreest Groenendijk voor de Wijdenesser het ergste.

BEKIJK OOK:

Exorbitante rekening na kortsluiting bij senioren: €5000 voor reparatie

„Als je wordt gebeld door iemand die zich voordoet van de bank en jou zo oplicht, dan heb je een mogelijkheid dat de bank jou financieel tegemoet komt”, legt Groenendijk uit. „Hiervoor is eerder een coulanceregeling getroffen tussen de minister van financiën en de banken.”

De oplichters van Eg deden zich echter voor als rechercheurs van de politie. „Met alle andere gevallen, zoals dit, doet de bank niets. Dat is een hard gelag. Zeker als het om zo’n groot bedrag gaat.”

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 21/12/2022 gestart
160x bekeken

Actie georganiseerd door:

Wim Reinartz

Wim Reinartz

 

Doneer Wees de eerste om deze actie te steunen!

Donaties

 
Toon alle donaties
op 21/12/2022 gestart
160x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog