Billboard Free Palest1ne

Billboard Free Palest1ne
Deel deze actie via:

Het doel is om op zoveel mogelijk publieke plekken in Nederland een geluid te geven voor een vrij Palestina

 

Hieronder, even scrollen, kan je lezen waarom en hoe ik deze actie gestart ben en wat/wie we willen bereiken, dingen waar we tegen aanlopen en bovenaan na ‘actie in een notendop’ vind je regelmatig updates! Check ook mijn instagram voor de meest recente updates, foto's en informatie.

DE ACTIE IN EEN NOTENDOP:
Met deze actie laten we onze stem horen voor een vrij Palestina. We eisen een staakt-het-vuren, een einde aan de oorlogsmisdaden, een einde aan de genocide. We roepen op om een eind te maken aan de 75-jaar durende onderdrukking en bezetting. Een einde aan een apartheidsregime. We gebruiken onze stem om solidair te zijn. Een vrij Palestina is wat we willen. Zodat iedereen, maar dan ook iedereen, in vrijheid en veiligheid kan leven. Dat elk mens dezelfde (mensen)rechten heeft en dat die rechten beschermd worden. Dat iedereen een stem heeft. En met iedereen bedoelen we echt iedereen. Geen groep of persoon uitgesloten.

Note: ik ben benaderd door bekende human rights organisaties om te kijken wat mogelijk is qua eventuele ondersteuning voor hun vanuit deze actie en vanuit mij. Achter de schermen gebeurd ook echt enorm veel. We staan vrijwel 24/7 aan. Elke beslissing en elke stap, klein of groot, mbt deze actie wordt weloverwogen genomen. 

UPDATE MAANDAG 20 NOVEMBER:
FINANCIELE UPDATE (die nog redelijk relevant  is) VIND JE HIER IN DEZE INSTAGRAM POST 

Snelweg billboards
Van 18 oktober t/m 12 november hebben we in totaal al 1200+ uur langs gehangen/hangen verspreid langs 17  snelwegen. Van 13 t/m 22 november kunnen we helaas niet op deze billboards, omdat die borden uitsluitend gebruikt gaan worden voor de verkiezingscampagnes. Vanaf komende donderdag (23 november) zijn we weer live. Budget wat nu nog beschikbaar is geeft ruimte voor 3 weken 3 uur per dag in de roulatie (dus 3 locaties ieders 1 uur) of 30 dagen 2 uur per dag in de roulatie (2 locaties ieders een uur). Elke dag deel ik waar en hoe laat dit is.

Wildplak- + stickercampagne
Groot: In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en ons politiek centrum Den Haag hangen ondertussen ook in totaal duizenden posters en 2000 stickers. Dit wordt deze week nog uitgebreid met 100 posters. 
Klein: Kleinschaliger, maar zeker niet met minder impact, zijn we ook met posters aanwezig in Dordrecht, Den Bosch en een aantal dorpen bij Amsterdam. En volgen Groningen en Leeuwarden dit weekend. Ook bij de nationale demonstratie in Rotterdam hebben we met een team nog zo'n 40 posters en 200 stickers geplakt en nog ruim 2000 stickers uitgedeeld.

WAAR LOPEN WE TEGEN AAN / WAAROM KAN NIET ALLES WAT WE WILLEN? 
Er zijn veel richtlijnen, regels en ook beslissingen van andere  partijen die dingen zeer lastig maken. En die te allen tijde kunnen veranderen (niet perse in ons voordeel). Veel mag niet of kan niet (hoe oneerlijk ook). Dat heeft soms ook te maken met holding companies, landelijke en regionale protocollen en dus ook evt. de afhankelijkheid van een moederbedrijf dat elders (buitenland) zit en er een stokje voorsteekt. Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan alles en elke beslissing wordt weloverwogen genomen zodat we echt zichtbaar kunnen blijven. En gelukkig heb ik een fijn team met verschillende specialismen dat mij helpt.


HOE HET BEGON (sorry, een echte long read die op dag twee geschreven is)
Het begon als een reactie op een van de vele uitingen waarin de slachtoffers en vermiste mensen uit Israel bij naam worden genoemd. En daar voelde ik wat bij. Het is natuurlijk terecht dat wij weten wie dit zijn. Het zijn slachtoffers die nooit hadden mogen vallen. Individuen met een identiteit en dromen. 

Hoe zit dat dan met de Palestijnse slachtoffers? Palestijnen worden al jarenlang gedehumaniseerd en in nummers genoemd, bijna nooit als individu met een naam en dromen. Ze leven in een openluchtgevangenis en zijn al jaren (75+ jaar) slachtoffer van onderdrukking, bezetting en geweld. Al jarenlang worden mensen op brute wijze hun huis uitgezet. Willekeurig opgepakt en vast gezet zonder uitzicht of eerlijk proces. En al jaren leven zij in de angst om vermoord te worden, wat helaas te vaak is gebeurd. En sinds 7 oktober is geen van hun het leven zeker. Oorlogsmisdaden en genocide worden gepleegd door de staat Israel. Het is een apartheidsregime waar per direct een einde aan moet komen. Ik kon dus alleen maar denken, waar is het geluid voor de Palestijnen op deze zeer zichtbare plek?

Wat voor mij ook schuurde aan die vele uitingen langs de snelweg was dat het leed, verdriet en verlies van de Joodse en Israelische community bewapend wordt om daarmee de oorlogsmisdaden, die as we speak uitgevoerd worden door Israel, te rechtvaardigen. Het is misselijkmakend hoe een community en hun verdriet gebruikt worden als propaganda. Iets waar veel Joodse communities wereldwijd zich ook over uitspreken en tegen protesteren. 

Ik kon wederom alleen nog maar denken dat tegenover die uitingen een ander geluid moest komen. 

Er moest op diezelfde plekken geluid komen van de andere kant. Een duidelijke boodschap. De boodschap van een vrij Palestina. Een boodschap die eist dat de genocide en de oorlogsmisdaden die Israël as we speak uitvoert stoppen en dat er een eind komt aan decennia lange onderdrukking en apartheid. Een vrij Palestina. Dat betekent vrijheid en veiligheid voor iedereen ongeacht afkomst of religie. Een vrij Palestina. Dat is de boodschap.

Zoals je nu wel doorhebt, kunnen er wat mij betreft veel emoties en gedachtes naast elkaar bestaan. En dat mag, maar is soms heel lastig navigeren. Ik zie dan ook dat er haatdragende narratieven ontstaan die gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn. Het geweld tegen de Palestijnse community buiten Palestina groeit, maar ook het anti-semitisme en het geweld tegen de Joodse community groeit. En dat is beide een zeer kwalijke en gevaarlijke zaak waar we ons ook tegen uit moeten spreken. We hebben niet meer haat nodig, niet nog meer onnodig en onzinnig geweld, maar verbroedering. En dat wil ik dan ook duidelijk hebben: haat heeft hier geen plek. 

Ok, back to my point. Er moest wat mij betreft dus een ander, duidelijk, doch vreedzaam geluid komen op die plekken. En in een soort opwelling ben ik dat gaan opzetten. Mijn bedoeling: 1  billboard voor 1 uur… fast forward 24 uur en het was op z'n zachtst gezegd een beetje uit de hand gelopen. Een tikkie werden er twee, en drie, de tikkies hadden het daglimiet bereikt dus er moest een actie pagina komen, het streefbedrag had ik hoopvol op 1000 euro gezet, want duizend euro! Wow… En nu zijn we hier en pas ik het streefbedrag met regelmaat aan. Het laat zien dat zo ontzettend veel mensen begaan zijn met de Palestijnen en zich hier ook voor willen inzetten en zichtbaar willen zijn.
 
Nog een belangrijke note: Naast zichtbaarheid ook mensen bereiken die misschien nu nog anders denken
Met deze actie hoop ik, naast dat we de druk op kunnen voeren, ook dat we mensen bereiken die misschien nog onverschillig zijn, nog niet niet inzien wat er gebeurt, mensen die het heel spannend vinden, mensen die om welke reden dan ook nog zoekende zijn. Die groep is namelijk heel groot. Daarnaast is er een grote groep mensen die niet bereikt wordt op manieren die voor vele van ons zo duidelijk en belangrijk zijn; het activisme. Die manieren en activisme kunnen nu nog zelfs aversie oproepen om welke reden dan ook, en daar hoeven we het niet mee eens te zijn, maar het is wel wat er gebeurt. En juist nu hebben we iedereen nodig. Daarom is toegankelijkheid en een bepaalde tone of voice belangrijk. Want jij en ik, wij, hoeven niet meer bereikt te worden. Wij willen ons al laten horen en dat lukt ook goed! Maar wij zijn niet de enige die in november naar de stembussen gaan en druk kunnen opvoeren. En het liefst zien we dat iedereen zich kan, gaat en durft uit te spreken. We hebben iedereen nodig.

Dankjulliewel
Het is hartverwarmend hoe wij samen zo ontzettend veel kunnen bereiken en nog zoveel meer gaan bereiken. Want we doen het echt samen. #FreePalestine #SavePalestine 

En onthoud: wees lief voor elkaar! 

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 18/10/2023 gestart
41378x bekeken

Actie georganiseerd door:

Watermelon Billboards

Watermelon Billboards

 

Donaties

 
Toon alle donaties
op 18/10/2023 gestart
41378x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog