Behoud de Jan Korneel

Behoud de Jan Korneel

reparatie/ restauratie 116 jaar oude hengst

 

Mijn naam is Ferron, ik ben zeeman…21 jaar oud en gepassioneerd voor varend erfgoed. ik ben sinds vorig jaar de trotse eigenaar van de Jan korneel, de TH 5.

De Jan Korneel is een hengst, gebouwd in 1908 op de werf van de Klerk in Kruispolderhaven. Een eikenhouten schip ontwikkeld voor de visserij in de Zeeuwse wateren. Waar ooit hengsten en hoogaarzen een hoofdrol speelden op de wateren van de Delta, zijn er op dit momenteel nog maar 8 hengsten over, waarvan enkele in zeer slechte conditie. 

Door omstandigheden is er jaren geleden achterstallig onderhoud ontstaan aan het schip. Sinds ik het schip in beheer heb, is er hard gewerkt om de Jan Korneel in varende conditie te houden. Helaas tot de conclusie gekomen; het achterstallig onderhoud heeft al dusdanig veel kwaad aangericht dat het schip toe is aan serieuze reparatie/restauratie. 

Enkele werkzaamheden:

-Er dienen 5 a 6 gangen vervangen te worden. 
-een nieuwe mastvoet
- een nieuw spant
- de giek vervangen.
- het boeisel aan bakboord inclusief berghout.
- de voor en achterschotten, 2  dek planken.
-mast, smeedwerk en ijzerwerk rond de berghouten. het complete schip kaal halen en conserveren. Breeuwen van de romp, deknaden rubberen. Etc...

Alles bij elkaar is dit een serieus project, waar veel tijd, energie, hout en aldus financiën in op gaan. in April 2024 heb ik mijn baan opgezegd, om zelf volledig op dit project te kunnen duiken, met de adviezen van Cees droste, een zeer ervaren scheepsbouwer. 

Draagt u dit schip, 116 jaar oud maritiem erfgoed, ook een warm hart toe? 

Uw donatie zou enorm helpen en mij de kans bieden dit schip in optimale staat terug te brengen. 

 

Het project is te volgen via de Facebook pagina: Hengst Jan korneel. Hier zal ik wekelijks een update van de werkzaamheden plaatsen.

 

Enorm bedankt voor uw steun! 

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 15/06/2024 gestart
1669x bekeken

Actie georganiseerd door:

Ferron De jager

Ferron De jager

 

Donaties

 
Toon alle donaties
op 15/06/2024 gestart
1669x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog
 
Andere acties in: Hulp
Misbruik melden